Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzer, Harun
dc.contributor.advisorÖztürk, Burhan
dc.contributor.authorYilmaz, Caner
dc.date.accessioned2021-05-08T10:45:36Z
dc.date.available2021-05-08T10:45:36Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-08-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/674441
dc.description.abstractBu çalışma, organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen domates (Solanum lycopersicum cv. Şencan 9) meyvelerinin büyüme periyodu içerisindeki verim ve fizyolojik parametrelerinde meydana gelen değişimlere ilave olarak soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince meyve kalite parametreleri ve biyoaktif bileşikleri üzerine modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulamasının etkisini belirlemek için yürütülmüştür.Tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülen çalışmada, domates meyveleri iki farklı serada organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilmiştir. Elle hasat edilen meyveler 21 gün boyunca 8 ± 0.5oC sıcaklık ve ± 90 % 5 oransal nemde soğukta muhafaza edilmiştir. Raf ömrünün belirlenmesi için meyveler, 20 ± 1 °C sıcaklık ve % 65 ± 5 oransal nemde 3 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında, konvansiyonel olarak yetiştirilen domates meyvelerinden organik olarak yetiştirilenlere kıyasla önemli derecede daha yüksek klorofil içeriği (37.09 CCI) ve ortalama meyve ağırlığı (165.82 g) elde edilmiştir. Yaprak stoma iletkenliği, meyve şekil indeksi ve verim bakımından organik ve konvansiyonel yetiştiricilik arasında fark bulunamamıştır.Depolamanın başlangıcında domates meyvelerinde en yüksek L* (46.52), SÇKM (%5.30), titre edilebilir asitlik (0.67 g sitrik asit 100 mL-1), C vitamini (38.45 mg 100 g-1), toplam fenolik bileşikler (548.6 mg GAE 100 g-1), toplam flavonoid (281.6 mg QE 100 g-1), antioksidan aktivitesi (DPPH; 2.75 mmol TE 100 g-1 ve FRAP; 2.09 mmol TE 100 g-1) değerleri organik yetiştiricilikten elde edilirken, en yüksek meyve eti sertliği (% 69) ve solunum hızı (24.95 mL CO2 kg-1 h-1) değerleri konvansiyonel yetiştiricilikten elde edilmiştir. Depolama sonunda en düşük meyve eti sertliği (% 44.17), titre edilebilir asit (0.29 g sitrik asit 100 mL-1), toplam fenolik bileşikler 209.7 mg GAE 100 g-1), toplam flavonoid (114.6 mg QE 100 g-1) ve antioksidan aktivitesi (DPPH; 0.17 mmol TE 100 g-1ve FRAP; 0.42 mmol TE 100 g-1) değerleri raf ömründe (21+3 gün) konvansiyonel olarak yetiştirilen domateslerin kontrol uygulamsında elde edilmiştir. En düşük SÇKM (% 4.53) konvansiyonel + soğukta muhafaza + MAP, C vitamini (19.4 mg 100 g-1) konvansiyonel + raf ömrü + MAP ve solunum hızı organik + soğukta muhafaza + MAP uygulamalrında depolamanın sonunda elde edilmiştir (*p<0.05, **p<0.01). Depolama ve raf ömrü sürecinde domotes meyvelerinde en yüksek ağırlık kaybı değerleri 21. günde konvansiyonel yetiştiricilikte olurken, bu değerler soğukta depolamada % 4.85 kontrolde ölçülürken, raf ömründe % 9.85 ile MAP uygulamasında ölçülmüştür.
dc.description.abstractIn this study, in addition to the changes in the yield and physiological parameters of the fruits grown during the growth period of the organic and conventionally grown tomatoes (Solanum lycopersicum cv. Şencan 9), in the cold preservation and shelf life of the fruit quality parameters and the modified atmosphere packaging (MAP) application on the bioactive compounds to determine the effect.In the study carried out according to randomized block experiment design, tomato fruits were grown organic and conventional in two different greenhouses. Hand-harvested fruits were stored in cold at 8 ± 0.5 ° C temperature and 90 ± 5 % relative humidity for 21 days. For determination of the shelf life, the fruits were stored for 20 days at 20 ± 1 ° C temperature and 65 ± 5 % for 3 days.In the light of the results obtained, significantly higher chlorophyll content (37.09 CCI) and average fruit weight (165.82 g) were obtained from the tomatoes grown conventionally than those grown organically. Leaf stoma conductivity, fruit shape index and yield in terms of organic and conventional cultivation were found to be different from each other.The highest L * (46.52), TSSC (5.30%), titratable acidity (0.67 g citric acid 100 mL-1), vitamin C (38.45 mg 100 g-1), total phenolic compounds (548.6 mg GAE 100 g) -1), total flavonoid (281.6 mg QE 100 g-1), antioxidant activity (DPPH; 2.75 mmol TE 100 g-1 and FRAP; 2.09 mmol TE 100 g-1) values obtained from organic farming, highest fruit flesh hardness (69%) and respiratory rate (24.95 mL CO2 kg-1h-1) values were obtained from conventional cultivation. At the end of storage, the lowest fruit firmness (44.17%), titratable acid (0.29 g citric acid 100 mL-1), total phenolic compounds (209.7 mg GAE 100 g-1), total flavonoid (114.6 mg QE 100 g-1) and antioxidant activity (DPPH; 0.17 mmol TE 100 g-1 and FRAP; 0.42 mmol TE 100 g-1) were obtained in the control application of conventional grown tomatoes at shelf life (21 + 3 days). The lowest TCC (4.53%) was obtained in conventional + cold storage + MAP, vitamin C (19.4 mg 100 g-1) conventional + shelf life + MAP and respiration rate in organic + cold storage + MAP applications at the end of storage (* p <0.05, ** p <0.01). During the storage and shelf life, the highest weight loss values were observed in conventional cultivation on the 21st day, while these values were measured in 4.85% control in the cold storage, while the shelf life was measured in MAP with 9.85%.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDomateste organik ve konvansiyonel yetiştirme tekniklerinin hasat sonrasına etkileri
dc.title.alternativeThe effects of organic and conventional growing techniques on tomato after harvest
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-08-08
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10246376
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid554875
dc.description.pages107
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess