Show simple item record

dc.contributor.advisorAyan, İlknur
dc.contributor.authorÖzcan, Nevzat
dc.date.accessioned2021-05-08T10:44:57Z
dc.date.available2021-05-08T10:44:57Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/674281
dc.description.abstractBu çalışma, Anadolu Üçgülü (Trifolium resupinatum L.) ile tek yıllık çimin (Lolium multiflorum var. westervoldicum L) farklı oranlardaki karışımlarından ve iki biçim zamanında elde edilen kuru ot verimi değerleri ve kuru otun kalitesini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama alanında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre yürütülmüştür. Materyal olarak yalın Anadolu üçgülü ve tek yıllık çim ile ikili karışımları (%80AÜ+%20TÇ, %70AÜ+%30TÇ, %60AÜ+%40TÇ, %50AÜ+50TÇ, %40AÜ+%60TÇ) kullanılmıştır. İki farklı gelişme döneminde (tomurcuklanma ve % 50 çiçeklenme) hasat yapılmıştır. Ortalama kuru ot verimi tomurcuklanma döneminde 473.0 – 812.4 kg/da, % 50 çiçeklenme döneminde ise 726.1 – 1104.2 kg/da arasında değişmiştir. Tomurcuklanma döneminde elde edilen otun işlemlerin ortalaması olarak ham protein oranı (% 15.11) % 50 çiçeklenme döneminde belirlenen ham protein oranından (% 13.02) daha yüksek olmuştur. Tomurcuklanma döneminde kuru otun ADF oranı % 39.23, % 50 çiçeklenme döneminde ise % 43.83 olmuştur. tomurcuklanma döneminde kuru otun NDF oranı % 51.26, % 50 çiçeklenme döneminde ise % 55.77 olmuştur. Çalışmada elde edilen kuru otun Ca oranı %0.56 -1.51, K oranı % 2.01 -2.54, Mg oranı % 0.21 -0.38, P oranı % 0.37 – 0.43, K/Ca+Mg oranı 1.32 – 4.23 ve Ca/P oranı 1.39 – 3.52 arasında değişmiştir. Her iki gelişme döneminin ortalaması olarak LER değeri 1.28 – 1.54 arasında değişmiştir. Tomurcuklanma döneminde biçim yapılacaksa %20TÇ+%80AÜ karışımı, % 50 çiçeklenme döneminde biçim yapılacaksa %50TÇ+%50AÜ ve %40TÇ+%60AÜ karışımları önerilebilir.
dc.description.abstractThis research was conducted to determine the effects of mixture rates and harvest periods on hay yield and quality of Persian clover (PC) and annual ryegrass (RG) mixtures. Experiments were conducted in Split Blocks design at Black Sea Region during the years 2012 and 2013. Pure stands of PC and RG and their mixtures (80%PC+20%RG, 70%PC+30%RG, 60%PC+40%RG, 50% PC+50% RG, 40%PC + 60%RG) were experimented in this study. Hay yield, crude protein content, ADF and NDF ratios were determined in different harvest periods (budding and % 50 flowering). Average hay yields varied between 473.2 – 812.4 kg/da at budding and between 727.0 – 1104.2 kg/da at 50% flowering stage. The crude protein ratio (15.11%) of the hay obtained during the budding was higher than the crude protein ratio (13.02%) determined at 50% flowering stage. The ADF rate of hay in the budding stage was 39.23% and it was 43.83% in the flowering stage. NDF ratio of hay was 51.26% in the budding and it was 55.77% in the 50% flowering stage. In the study, it was determined that the ratio of Ca between 0.56 -1.51%, K ratio 2.01 -2.54%, Mg ratio 0.21 -0.38%, P ratio 0.37 - 0.43%, K / Ca + Mg ratio 1.32 - 4.23 and Ca / P ratio 1.39 - 3:52. The LER value ranged from 1.28 to 1.54 as the average of both development stage. It was concluded in this study that harvest should be performed between budding and the flowering and mixture ratios should be selected 20% RG + 80% PC mixture for budding stage, 50% RG + 50% PC and 40% RG + 60% PC mixtures for flowering stageen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAnadolu üçgülü Trifolium resupinatum L.) ve tek yıllık çim (Lolium multiflorum L.) karışımlarının farklı biçim zamanlarındaki ot verimi ve besin elementleri içeriklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeHerbage yield and quality of Persian clover and annual ryegrass mixtures harvested at different growing stages
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-23
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10274568
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid571424
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess