Show simple item record

dc.contributor.advisorAzaltun, Murat
dc.contributor.authorCalayoğlu, İlker
dc.date.accessioned2021-05-08T10:33:11Z
dc.date.available2021-05-08T10:33:11Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/673477
dc.description.abstractKonaklama isletmelerinde bulunan yiyecek içecek maliyet kontrollerinin amacı maliyet ve gelirlerin tespiti yoluyla üst yöneticilere karar vermelerinde kolaylıklar sağlamaktır.Isabetli karar verebilmek için bilinmeyenleri olabildiğince bilmeli veya iyi modellemeler yaparak tutarlı tahminlerde bulunmak gereklidir. Tüm bunları en iyi yapabilmek için süphesiz bilgi teknolojilerinden yararlanmak gereklidir.Günümüzde teknolojinin gelismesiyle veritabanı sistemleri, filtreleme, raporlama, uzaktan erisim gibi imkânlar ileri düzeylere gelmistir. Bu imkânlardan dolayı yöneticiler hızlı ve tutarlı kararlar alabilmeleri için sistemlesmeleri gerekmektedir.Otel yönetimi bilgi sistemlerinin bir parçası olan maliyet kontrolü modülleri veya paket programları sunulan her bir ürünün birim maliyetini hesaplayabilir, takibini yapabilir, satıĢ ve gelir kontrolü sağlayarak baĢta muhasebe ve ön büro olmak üzere diğer departmanlara bilgi sağlayabilir.Böyle bir sistem ağı ve nitelikli kullanıcılar ile olumlu sonuçlar almamak imkânsızdır. Teknoloji yatırımlarının geri dönüsleri üzerine yapılan arastırmalar göstermistir ki her bir bilgi teknolojisi yatırımı hızla geri dönüsüm sağlayarak verimlilik ve etkililik yaratmıstır.Konuyu arastırmak için Istanbul‟daki bes yıldızlı otellerin yiyecek içecek departmanındaki karar vericilere yapılmıs olan 45 adet anket vardır. Anket analizinde güvenirlik testi, örneklem uygunluğu testi, faktör analizi, bağımsız t- testi, faktörler arası korelasyon ve çapraz tablolar kullanılarak değerlendirmeler yapılmıĢtır.
dc.description.abstractAim of food and beverage cost control in hospitality business to convenience of top manager decision making with determination cost and income.It is necessary to know uncertain, make effective modeling and consistent estimation for correct decision making. In order to achieve these processes it is essential to benefit from information technology.Thanks to technology databases are improved in terms of filtering, reporting, remote controlling. So managers must become systematized in for quick and effective decision making.Package programs or cost control modules which are a part of hotel management information systems can calculate and follow each product unit cost, control income and sale of each product and inform other departments especially accounting and front office departments.It is impossible to have positive effect with a system like this and qualified person. Researches about advantages of technological investments show that each information technology investment makes effectiveness and efficiency with a quick response.The sample composed of 45 participants who are the decision maker of food and beverage departments in five-star hotels in Istanbul. Evaluation is done with reliability test, sample suitability test, factor analysis, independent t-test, correlation between factors and cross tables.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleİstanbul`daki beş yıldızlı otellerde, yiyecek içecek maliyet kontrol sürecinde kullanılan bilgi teknolojilerinin karar vermeye etkileri
dc.title.alternativeEffects of information technologies over decision-making process about cost control of food and beverages at five star hotels
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMaterial cost control
dc.subject.ytmFood and beverage operations
dc.subject.ytmComputer assisted information systems
dc.identifier.yokid10078903
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityOKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid367340
dc.description.pages132
dc.publisher.disciplineMuhasebe Ve Denetim Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess