Show simple item record

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorÇerkez, Mehtap
dc.date.accessioned2021-05-08T10:30:40Z
dc.date.available2021-05-08T10:30:40Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-11-27
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/672854
dc.description.abstractToplu gıda tüketimi değişen ekonomik seviyeler ve küresel gelişmeler ışığında günden güne daha yaygın bir hale gelmektedir. Günümüzde iş yerlerinde, sanayide, okullarda ve kurumsal her alanda toplu yemek hizmetinden yararlanan birçok insan bulunmaktadır. Kişilerin yemek beğenilerinin ve yemek tercihlerinde önemsediği unsurların anlaşılması oldukça önem taşımaktadır. Bu doğrultuda araştırmada katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin veriler toplanarak cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum ve gelir düzeyinin kişilerin yemek beğenilerine ve yemek seçimlerinde dikkat ettikleri unsurlara etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma Ataşehir Belediyesi'nde çalışan katılımcılar üzerinde yapılmıştır. Bu katılımcıların genel ortalamasına bakıldığında 34-44 yaş aralığının, madeni hal olarak evli katılımcıların, eğitim durumu olarak lise mezuniyetinin ve son gelir ortalaması olarakta 2000-2499 TL'nin ağırlıkta olduğu belirlenmiştir. Belirtilmesi en net olan değerlendirme ise bireylerin yemek seçimlerinde sağlıklarını yakından ilgilendiren kalori seçimlerinin ve yemeklerin hangi ortamda nasıl üretildiklerinin önemli olmadığı belirlenmiştir.Yemeğinin görüntüsünün, şeklinin ve lezzetinin önemli olduğu belirlenirken araştırmaya genel olarak baktığımızda katılımcıların mercimek çorbası, biftek ızgara,taze fasulye, piliç ızgara, meyve genel yemek beğenileri arasında olduğu saptanmıştır. Yapılan bu araştırmada diğer veriler çeşitlilik göstermektedir.Sonuç olarak, kurumlarda bu tür araştırmalar yapılarak tüketimi etkileyen neden ortadan kaldırılmalı, tüketim hizmeti sunan personel ve tüketiciye gerekli eğitimler verilmelidir. Böylece daha iyi ve doğru beslenme, tüketici memnuniyeti sağlanacak ve yemek atık düzeyi en aza inecektir.
dc.description.abstractPublic food consumption is becoming more popular day by day in the light of changing economic levels and global developments. Nowadays, there are a lot of people benefiting from public food service in offices, industry, schools and every corporate areas. It is essential to understand people's food tastes and elements they give importance to regarding their food preferences. In this direction, with collecting data related to demographic characteristics of participants, the effect of gender, age, education level, marital status and income level on people's food tastes and elements they give importance to regarding their food preferences have been investigated in this research. The research was conducted on the participants working at the Ataşehir Municipality. When the general average of these participants were examined, it was determined that the age range of 34-44 years married participants, high school graduation as educational status and TL 2000-2499 as final income average. The most obvious assessment is that the choice of calories that closely concern the health of the individual in their meal choices and how they are produced in the environment are not important. When we looked generally at the survey, we determined that the appearance, shape and taste of the food were important, and participants were found to have lentil soup, steak grill, fresh beans, chick grill, fruit general food favorites. Other data show diversity in this study. As a result, it is necessary to carry out such researches in the institutions and remove the reason affecting the consumption, the personnel who provide the consumption service and the necessary training should be given to the consumer. Thus, better and correct nutrition, consumer satisfaction will be ensured and food waste level will be lowest.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectKamu Yönetimitr_TR
dc.subjectPublic Administrationen_US
dc.titleYerel yönetimlerde toplu yemek hizmetlerinin tüketici beğenisi açısından değerlendirilmesi: Ataşehir Belediyesi örneği
dc.title.alternativeAssessment of public food service at local authorities in terms of consumer appreciation: Ataşehir Municipality example
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-11-27
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFood consumption
dc.subject.ytmCatering sector
dc.subject.ytmSocio-demographic characteristics
dc.subject.ytmLocal administrations
dc.subject.ytmRefectories
dc.subject.ytmConsumer preferences
dc.subject.ytmCustomer satisfaction
dc.subject.ytmConsumer satisfaction
dc.subject.ytmCollective production function
dc.subject.ytmİstanbul-Ataşehir
dc.identifier.yokid10172575
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityOKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid487401
dc.description.pages186
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess