Show simple item record

dc.contributor.advisorAlphan, Müveddet Emel
dc.contributor.authorYildiz, Anil
dc.date.accessioned2021-05-08T10:27:33Z
dc.date.available2021-05-08T10:27:33Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-12-29
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/672671
dc.description.abstractBu araştırma,Şırnak ili Silopi ilçesinde Şırnak Üniversitesi Silopi Meslek Yüksekokulu'nda eğitim gören yaşları 18-30 arasındaki gönüllü öğrenciler arasından rastgele örneklem yöntemiyle seçilen 148 öğrenci üzerinde yüzyüze anket yöntemiyle yapılmıştır.Çalışmada,öğrencilerin günlük önerilen besin öğeleri tüketim miktarları doğrultusunda,Sağlıklı Yeme İndeksi (HEI-05) kullanılarak besin öğesi tüketim durumları ve besin çeşitliliğin saptanması amaçlanmıştır.Araştırmada öğrencilerin bir günlük besin tüketimleri`24 saatlik Besin Tüketimi Anketi` kullanılarak elde edilmiş ayrıca antropometrikölçümlerde alınmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin % 58,8'i erkek(87 öğrenci),% 41,2'si (61 öğrenci) kadındır.Yaş ortalaması erkek öğrencilerin 22,80±3,13 ,kadın öğrencilerin ise 21,20±1,64'tür. Öğrencilerin Beden Kütle İndeksleri (BKİ)'lerinin % 73,6'sının normal, % 12,8'inin hafif şişman, %1,4'ünün şişman, %12,2'sinin ise zayıf BKİ sınıflandırmasında olduğu görülmüştür.Öğrencilerin Sağlıklı Yeme İndeksi puan ortalamaları erkeklerde 63,56 ± 11,53, kadınlarda ise 65,74 ± 11,46 olarak bulunmuştur.Öğrencilerin cinsiyetleri ile günlük aldıkları enerji,kolesterol puanları ve sodyum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.Bu araştırmaya katılan bireylerin SYİ değerleri, beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.Beslenme alışkanlıkları ile ilgili davranış kazandırma yöntemleri hususunda yeni stratejiler geliştirilmeli,başta üniversite öğrencilerine olmak üzere toplumun her kesimine sürekli ve konusunda uzman kişilerce beslenme eğitimi verilmelidir.Anahtar Kelimeler:Sağlıklı Yeme İndeksi, Üniversite öğrencileri,Silopi.
dc.description.abstractThis research was conducted through face to face survey method on 148 students selected among 18-30 aged volunteer students who have studied at Silopi Vocational College of Sırnak University by random sample method in Silopi District of Şırnak Province. In the study, in accordance with the amount nutrients recommended daily consumption by using the Healthy Eating Index (HEI-05), students' nutrient consumption situation and determining the variety of foods were aimed. In the study, students' daily nutrient consumptions were obtained by using `24 hours Food Consumption Questionnaire`; besides, the anthropometric measurements were taken.58,8% (87 students) of the students participating in the questionnaire were male, and 41.2% (61 students) of them were female. The average age of male students is 22.80=3,13, while the average age of female students is 21,20 = 1,64. 73,6 % of the students are normal weight, 12,8 % of them are overweight, 1,4 % of them are obese and 12,2 % of them are underweight. The Healthy Eating Index point average of the students for male is 63,56 = 11,53, while for female it is calculated as 65,74 =11,45. The vital differences between the gender of the students, and daily received energy, cholesterol scores and sodium scores, were statistically found.HEI values of the individuals participating in this research shows that dietary habits should be developed. In respect of behavior correction about dietary habits, new strategies should be developed and a sustained nutrition education should be given particularly university students to all segment of society by specialists in their field.Keywords: The healthy eating index, University students, Silopi.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleÜniversite öğrencilerinin sağlıklı yeme indekslerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of university students' healthy eating index
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-29
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutrition disorders
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmMardin-Silopi
dc.subject.ytmQuestionnaires
dc.identifier.yokid10133479
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityOKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid458155
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess