Show simple item record

dc.contributor.advisorŞensoy, Funda
dc.contributor.authorKalkan, Gülen Ecem
dc.date.accessioned2021-05-08T10:27:26Z
dc.date.available2021-05-08T10:27:26Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-12-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/672643
dc.description.abstractBu çalışma, laparoskopik sleeve gastrektomi uygulamasından sonra hastalarınbeslenme durumunun ve preoperatif, postopoperatif yeme tutum davranışındakideğişimlerin değerlendirilmesi; bununla beraber beden kütle indeksi değerinin ve bazılaboratuvar bulgularının kısa dönem değişimlerinin bildirilmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma için Eylül 2015-Ocak 2017 tarihleri arasında, Özel MedicanaBahçelievler Hastanesinde genel cerrahi polikliniğine başvurarak laparoskopik sleevegastrektomi operasyonu geçiren 59 hastanın verileri geriye dönük taranmıştır. Bireylerinkişisel özellikleri, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları anket formu ilesorgulanmış olup, beslenme durumları besin tüketim sıklığı ile belirlenmiştir. Çalışmayakatılan bireylerin yeme tutum ve davranışları Yeme Tutumu Testi (EAT -40) veHollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ) ölçekleri ile saptanmıştır.Çalışmanın sonuçlarında hastaların preoperatif (preop) beden kütle indeksi(BKİ) ortalaması 41,4 iken postoperatif (postop) 1. ayda 37,8'e, postop 3. ayda ise33,8'e düştüğü saptanmıştır. Cinsiyetler arasında ise operasyon öncesine göre 1. ay ve3. ay beden kütle indeksinde görülen düşüş miktarları açısından istatistiksel olarakanlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Araştırmada operasyon öncesine göre1. ayda kadınlar ortalama -11,81±6,83 kg, 3. aylarında ise ortalama -22,61±6,28 kgvermişlerdir. Erkeklerin 1. ayda ortalama -14,55±6,36 kg, 3. aylarında ise ortalama -28,07±10,25 kg ağırlık kaybettikleri kaydedilmiştir. Cinsiyetler arasında operasyonöncesine göre 1.ay ağırlıklarında görülen düşüş miktarları açısından istatistiksel olarakanlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Ancak erkeklerde operasyon öncesiağırlığına göre 3.ay ağırlığında görülen düşüş miktarı, kadınlardan istatistiksel olarakanlamlı düzeyde yüksektir (p:0.025; p<0.05). Labaratuvar bulgularında preop açlık kanşekeri (AKŞ) düzeyine göre postop 1.ay ve 3.ay AKŞ düzeylerinde görülen düşüşleristatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Preop serum albumin düzeyine görepostop 1.ayda istatistiksel olarak anlamlı bir değişim görülmezken (p>0.05); 3.ay serumalbümin düzeylerinde görülen düşüşler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p<0.05).iiAraştırmada preop ALT düzeyine göre postop 1.ayda istatistiksel olarak anlamlı birdeğişim görülmezken (p>0.05); 3.ay ALT düzeylerinde görülen düşüşler istatistikselolarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Postop 1.aya göre 3.ay ALT düzeylerinde görülendüşüşler de istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Preop AST düzeyine görepostop 1.ayda istatistiksel olarak anlamlı bir değişim görülmezken (p>0.05); 3.ay ASTdüzeylerinde görülen düşüşler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). 1. ayagöre 3. ay vitamin B12 ve folik asit düzeylerinde görülen düşüş istatistiksel olarakanlamlı bulunmuştur (p<0.05). Hastaların besin tüketim sıklıkları incelemesinde preopve postop 3. Ay kıyaslandığında hastaların süt, yoğurt, esmer ekmek tüketimlerindeanlamlı bir artış gözlenmiştir (p<0.05). Buna karşın hastaların işlenmiş et ürünleri,beyaz ekmek, pilav, makarna, hamur işi ve tatlı tüketimlerinde anlamlı bir düşüşgörülmüştür (p<0.05). Araştırmada hastaların alkollü içecek, kola, meyve suyu, gazlıiçecek tüketimlerinde anlamlı düşüş gözlenmiştir (p<0.05). Hastaların yemedavranışlarını belirlemede kullanılan ölçeklerde preop EAT -40 toplam puanlarına görepostop 3.ay EAT-40 toplam puanlarında görülen artış istatistiksel olarak anlamlıdır(p:0.000; p<0.05). Hollanda yeme tutumu ölçeği; preop duygusal yeme alt boyutupuanlarına postop 3.ay duygusal yeme alt boyutu, kısıtlayıcı yeme alt boyutu ve dışsalyeme alt boyutu puanlarında görülen düşüş istatistiksel olarak anlamlıdır (p:0.000;p<0.05). Preop DEBQ toplam puanlarına göre postop 3.ay DEBQ toplam puanlarındagörülen düşüş istatistiksel olarak anlamlıdır (p:0.000; p<0.05).Anahtar Kelimeler: Bariyatrik Cerrahi, Beslenme Alışkanlıkları, Yeme Tutumu,Biyokimyasal Bulgular
dc.description.abstractThis study was undertaken to evaluate changes in the nutritional status ofpatients and preoperative and postoperative eating behavior after laparoscopic sleevegastrectomy; with the purpose of reporting the body mass index value and short-termchanges in some laboratory findings.Between September 2015 and January 2017, the data of 59 patients who hadundergone laparoscopic sleeve gastrectomy at the General Hospital of Private MedicanaBahçelievler Hospital were retrospectively surveyed. The personal characteristics,nutrition and physical activity habits of the individuals were questioned by thequestionnaire form and nutritional status was determined by the frequency of foodconsumption. Eating attitudes and behaviors of the subjects participating in the studywere determined by Eating Attitude Test (EAT -40) and Dutch Eating BehaviorQuestionnaire (DEBQ) scales.The results of the study revealed that the preoperative average body mass index(BMI) of the patients decreased from 41.4 to 37.8 in the first postoperative month and to33.8 in the postoperative third month. There was no statistically significant differencebetween the genders in terms of the decrease in the body mass index of the first monthand the third month according to the preoperative period (p> 0.05). According to thepreoperative survey, women gave a mean of -11,81 ± 6,83 kg in the first month and -22,61 ± 6,28 kg in the third month. It was recorded that males lose weight -14,55 ± 6,36kg in the first month and -28,07 ± 10,25 kg in the third month. There was no statisticallysignificant difference between the genders in terms of the decrease in the weight of the1st month according to the preoperative period (p> 0.05). However, the amount ofdecrease in weight of 3 months according to pre-operation weight in males isstatistically higher than that of females (p: 0.025, p <0.05). According to preop fastingblood sugar (FL) levels in laboratory findings, the decreases in postoperative 1st and3rd FLAS levels were statistically significant (p <0.05). There was no statisticallysignificant change (p> 0.05) in postoperative 1 st postoperative serum albumin level.The decrease in serum albumin levels at 3 months was statistically significant (p <0.05).There was no statistically significant change (p> 0.05) in postoperative 1st week ivaccording to preop ALT level in the study; The decreases in 3rd month ALT levels werestatistically significant (p <0.05). Decreases in 3rd month ALT levels according toPostop 1 were found statistically significant (p <0.05). There was no statisticallysignificant change (p> 0.05) in postoperative 1st week according to preop AST level;The decreases in the 3rd month AST levels were statistically significant (p <0.05). Thedecrease in vitamin B12 and folic acid levels at 3 months according to month 1 wasstatistically significant (p <0.05). A significant increase in the consumption of milk,yoghurt and brown bread was observed in the patients when the pre - and postop 3months were compared (p <0.05). On the other hand, there was a significant decrease inpatients' processed meat products, white bread, rice, pasta, pastry and dessertconsumption (p <0.05). In the study, alcoholic beverage, cola, fruit juice and carbonatedbeverages decreased significantly (p <0.05). The scales used to determine the eatingbehaviors of the patients were statistically significant (p: 0.000, p <0.05) in the postop3.ay EAT-40 total scores compared to preop EAT -40 total scores. The Netherlandseating attitude scale; The decrease in postop 3 emotional eating subdimension,restrictive eating subdimension and external eating subdimension scores to preopemotional subdimension scores was statistically significant (p: 0.000, p <0.05). Thedecrease in postop 3 month DEBQ total scores according to preop DEBQ total scoreswas statistically significant (p: 0.000, p <0.05).Keywords: Bariatric Surgery, Eating Habits, Eating Attitudes, Biochemical Findingsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleMorbid obez hastalarda Sleeve Gastrektomi Operasyonunun hastaların biyokimyasal bulguları, vücut kompozisyonları ve yeme tutumları üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of Sleeve Gastrectomy Operation on patients biochemical findings, body composition and eating attitudes in morbid obese disease
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-21
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmObesity-morbid
dc.subject.ytmGastrectomy
dc.subject.ytmBariatric surgery
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmBiochemistry
dc.subject.ytmBody composition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.identifier.yokid10173293
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityOKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid488758
dc.description.pages147
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess