Show simple item record

dc.contributor.advisorAlphan, Müveddet Emel
dc.contributor.authorÜnlüsoy, Menduha Betül
dc.date.accessioned2021-05-08T10:27:23Z
dc.date.available2021-05-08T10:27:23Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-09-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/672631
dc.description.abstractAraştırma Düzce Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan ve özel yurtta kalan farklı ağırlık değerlerine sahip, yaşları 18-27 arasında değişen kız öğrencilerinin besin tüketim durumu, karbonhidrat kaynaklarının tüketim sıklığı, üniversite öncesi ve sonrası beslenmelerindeki değişimin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Bireylerin genel özellikleri, bir günlük besin tüketim kaydı, yeme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları sorgulanmak üzere hazırlanan soru kağıtları gönüllü katılmak isteyen 217 kız öğrencilere uygulanmıştır. Çalışma sonucunda öğrencilerin %45,6'sının beslenmesine bazen dikkat ettiği, %54,4'ünün hızlı yemek yediği, %64,5'inin sabah öğününü atladığı ve genelde sabah öğünlerini okul kantininden simit, poğaça türü besinlerle geçiştirdikleri görülmüştür. Katılımcıların karbonhidratlı besin tüketim sıklıklarının üniversite öncesi ve sonrası tüketimleri incelendiğinde, öğrencilerin üniversite öncesi haftada 1-2 kez simit (%52,3), tost (%44,1), sandviç (%41), poğaça (%39,3) tüketirken, üniversiteye başladıktan sonra bu tüketim oran ve sıklıkları gün aşırı simit (%63,5), tost (%58,4), sandviç (%60,2), poğaça (%65,7) olarak saptanmış ve tüketim oranları ile beraber sıklıkları da artmıştır. Öğrencilerin günlük tükettikleri besinlerin değerleri incelendiğinde aldıkları enerji, protein, karbonhidrat, yağ, E vitamini, kalsiyum günlük almaları gereken değerlerin üstünde çıkarken, aldıkları A, B1, B2, B6, C vitaminleri, demir, çinko ve folik asit ise günlük almaları gereken değerin çok az altında olduğu gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Adölesan, Beslenme alışkanlıkları, Karbonhidrat tüketimi, Öğün atlama
dc.description.abstractThe research has been carried out with the aim of analysing of variance in before and after university nutrition, consumption frequency of carbohydrate resources, food consumption conditions of female students whose ages change between 18-27, who have different weight value, receive education at Düzce University and stay at private dormitory.Prepared questionnaires have been carried out with 217 female students' voluntary participation for questioning the general features of individuals, one-day food consumption recording, food habits, frequency of food consumptions.As a result of the study, it has been observed that 45,6% of students pay attention to their nourishment sometimes, 54,4% of them eat quickly, 64,5% of them skip breakfast meal and generally skip it eating foods like bagel, pastry from school canteen. When it is analysed before and after university consumptions of participants' frequency of starchy food consumption, while before university students consume 1-2 times a week bagel (52,3%), toast (44,1%), sandwich (41%), pastry (39,3%); after starting university these consumption rates and frequencies have been determined as every other day bagel (63,5%), toast (58,4%), sandwich (60,2%), pastry (65,7%) and the frequencies of consumption also have increased with the rates of consumption. When it is analysed the values of food that students consume in one day, while energy, protein, carbohydrate, fat, vitamin E, calcium that they have taken come out over values that they should get daily; it has been observed that A, B1, B2, B6, C vitamins, iron, zinc and folic acid that they have taken come out too little under values that they should get daily.Keywords: Adolescent, nutrition habits, carbohydrate consumption, meal jumpen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleÜniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve karbonhidrat alımlarının değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of nutritional habits and carbohydrate purchases of university students
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-09-05
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmStudents
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmAdolescents
dc.subject.ytmCarbohydrates
dc.subject.ytmCarbohyrate metabolism
dc.identifier.yokid10162548
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityOKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid488728
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess