Show simple item record

dc.contributor.advisorAlphan, Müveddet Emel
dc.contributor.authorKurşun, Ayşe
dc.date.accessioned2021-05-08T10:26:57Z
dc.date.available2021-05-08T10:26:57Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-04-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/672526
dc.description.abstractBu araştırma anne sütü alımı ile yetişkinlik dönemi obezite durumu arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma İstanbul Kadıköy ilçesinde bulunan beslenme ve diyet danışmanlığı hizmeti veren Asel Diyet Merkezi'ne başvuran 106 (96 Kadın, 10 Erkek) sağlıklı birey üzerinde yürütülmüştür. Araştırma verileri anket formu yardımıyla toplanmıştır. Anket formunda bireylere sosyodemografik özellikleri, kendilerinde tanısı konmuş hastalık bulunma durumu, bireylerin doğum şekli (normal/sezaryen), doğum zamanı (prematüre/zamanında doğum), doğum ağırlığı, anne sütü alım süresi, tamamlayıcı gıdaya geçiş zamanı, bireylerin annelerinin eğitim durumu ve emzirme eğitimi alıp-almadıklarına yönelik sorular sorulmuştur. Asel Diyet Merkezi'ne gelerek çalışmaya katılmayı kabul eden bireylerin antropometrik ölçümleri (boy uzunluğu, vücut ağırlığı) TANİTA tartı yardımıyla alınmıştır. Bireylerin bel çevresi ölçümleri alınarak, Biyoelektriksel Empedans Analizi (BIA) ile vücut bileşimi tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan 106 bireyin %66'sı 19-42 yaş aralığında , %34,0'ü 43-65 yaş aralığındadır. Katılımcıların %73,6'sı üniversite mezunudur. Çalışmaya alınan birreylerin ağırlık ortalaması 79,3±17,3 kg, anne sütü alım süresi ortaları ise; 10,2±5,6 ay olarak hesaplanmıştır.Bu çalışmanın sonucunda; anne sütü alım süresi ile tamamlayıcı gıdaya geçiş zamanı, cinsiyet, boy uzunluğu ile yetişkinlik dönemindeki tanısı konulan konstipasyon, diyabet, reflü ve anemi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Bireylerin anne sütü alım süreleri ile yetişkinlik dönemi BKİ değerleri, bel çevresi genişliği, vücut yağ yüzdeleri ile yetişkinlik döneminde hiperkolesterolemi ve hipertansiyon tanısı konulma arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Bu çalışmanın sonucunda, anne sütü alım süresinin artmasıyla bireylerin yetişkinlik dönemindeki obezite riskinin azaldığı gösterilmiştir.
dc.description.abstractThis study was aimed to determine the relationship between breastfeeding and obesity status in adulthood. A questionare survey was conducted with 106 healthy individuals (96 females and 10 males) who applied to the Asel Diyet Merkezi, which provides nutrition and dietary counseling service in Kadıköy, İstanbul. In the questionnaire form, the socio-demographic characteristics of the individuals, the presence of the illnesses in which they were diagnosed, the type of birth (normal / cesarean), the time of birth (prematurity / timely delivery), the duration of breastfeeding, the time of transition to complementary food, education status of the mothers and mother's breastfeeding education status questions were asked whether they had received education.The anthropometric measurements (height, body weight) of the individuals who came to the Asel Diet Center and agreed to participate in the study were taken with the help of TANİTA weighing. Body composition was determined by Bioelectrical Impedance Analysis (BIA) by taking individual measurements of waist circumference. 66% of the 106 individuals who participated in the study were between the ages of 19-42 and 34,0% were between the ages of 43-65. 73,6% of the participants are university graduates. The weighted average of the subjects taken to work was 79,3 ± 17.3 kg and the duration of breastfeeding was the mean; 10.2 ± 5,6 months.In the results of research; There was no statistically significant correlation between duration of breastfeeding and gender, height, the time of transition to complementary food, adulthood constipation, diabetes, reflux, anemia (p> 0,05). There was a statistically significant relationship between the duration of breastfeeding and the adult BMI, waist circumference, body fat percentages, adulthood high cholesterol and hypertension status (p <0,05). As a result of research; as the duration of breastfeeding increases, the risk of obesity in the adulthood period of individuals is decreasing.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleAnne sütü alımı ile yetişkinlik dönemi obezite durumu arasındaki ilişkinin saptanması ve değerlendirilmesi
dc.title.alternativeDetermination and evaluation of relationship between breast milk intake and adult obesity situation
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-04-05
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMilk-human
dc.subject.ytmAdults
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmBody mass index
dc.subject.ytmDietary supplements
dc.identifier.yokid10186359
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityOKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid515853
dc.description.pages78
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess