Show simple item record

dc.contributor.advisorKırgız, Ayça Can
dc.contributor.authorSomuncu, Tuncay
dc.date.accessioned2021-05-08T10:16:50Z
dc.date.available2021-05-08T10:16:50Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/671958
dc.description.abstractBu çalışma ülkemizde de var olan ve olabilecek organik gıda tüketicilerinin profilini tespit etmek, organik gıda ürünlerine karşı tüketici tutum ve davranışlarına olumlu veya olumsuz etki edecek etkenleri ortaya koymak ve tüketicinin satın alma kararı almasında bu etkenlerin ne ölçüde ilişkili olduğunu analiz etme amacı taşımaktadır. `yeşil` ya da `çevreci` ürün olarak bilinen organik gıda ürünlerinin yetiştirilmesinde ve pazarlanmasında pazarlamanın temel ilkeleri olan sosyal sorumluluk, yönetimde bütünsel yaklaşım ve sürdürülebilirlik ilkeleri benimsenmiştir. Organik tarımın biyolojik çeşitliliği ve toprak verimliliğini muhafaza etme amacı sürdürülebilir kalkınma tanımında belirtilen gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama olanaklarının teminat altına alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca organik tarım ürünlerinin yetiştirilmesi ve pazarlanmasındaki bütün evrelerin çeşitli sertifikasyon firmaları tarafından sıkı bir şekilde denetlenmesi ve kontrol edilmesi ve bu süreçte insan sağlığı ve çevreye zarar verebilecek bütün etkenlerin, (örneğin kimyasal ve sentetik girdilerin) kullanımının yasaklanmış olması organik ürünlerin pazarlanmasında bütünsel bir yönetim yaklaşımının benimsendiğini ortaya koymaktadır. Buna ilaveten küçük çiftçilerin desteklenmesi ve bölgesel kalkınmanın hedeflenmesi gibi amaçlar yeşil pazarlamadaki ilkelerden olan sosyal sorumluluk prensibiyle tamamen bağdaşmaktadır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde günümüzün en popüler yaklaşımlarından yeşil pazarlama kavramı literatür taramasıyla geniş bir çerçevede anlatılmıştır. Bu bağlamda ikinci bölümde yeşil pazarlama kavramıyla iç içe olan ve birbirini tamamlayıcı bir özellik gösteren organik gıda kavramı tüm yönleriyle ele alınmış ve bütün aşamalarıyla anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise çalışmamın tamamında yer alan konulara yönelik olarak ortaya konulan tezler ve hipotezler arasında karşılaştırmalar ve değerlendirmeler yapılmış ve tezin amacına yönelik anket çalışmasına yer verilmiştir. Son bölümde ise tez ve hipotezlere yönelik yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına yer verilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda iç pazardaki organik gıda tüketiminin artırılması Türk tüketicisinin daha az kimyasal kullanımı ve daha sağlıklı ürünleri tüketme şansı elde edebilmesini sağlamaktadır. Ayrıca tarım arazilerindeki toprak verimliliğinin ve üretimde sürdürülebilirliğin korunması açısından ve ekonomik yönden, Türkiye'nin organik gıda sektöründe dış pazardaki başarısını ve kazanımlarını sürdürebilmesi iç pazarda da gelişim gösterebilmesi açısından çok önemli bir yer tuttuğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışma ile iç pazardaki tüketici profili ve tüketimle ilişkili içsel ve dışsal faktörlerin belirlenmesi sağlanarak, sektörün gelişmesi ve ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip olmasına katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Anahtar sözcükler: Yeşil Pazarlama, Organik Gıda, Organik Tarım, Çevreci Pazarlama, Tüketici Davranışları
dc.description.abstractThis study, which is in our country or will be, aims to determine the profile of organic food consumers, it aims to analyze that will impact positively or negatively on consumer attitudes and behavior towards organic food factors expose and consumers related to what extent these factors with the decision to purchase. Organic food products, which are known as `green` or `environmentally friendly` products, to groving and marketing this product has been adopted the basic principles of marketing that are social responsibility, management and sustainability principles of holistic approach. The aim of maintaining biodiversity and soil fertility in organic farming, which is specified in the definition of sustainable development, guarantees future generations provides to their own needs. Furthermore, growing and marketing of organic agricultural products' all phases monitored strictly and control all the factors by various certification agencies and and in the process to use all the factors that can damage human health and the environment (eg chemical and synthetic inputs) have banned the reveals that the adoption of a holistic management approach in the marketing of organic products. In addition, as aims to support for small farmers and to target regional development entirely consistent with social responsibility principles of green marketing.This study consists of three parts. In the first part, the concept of green marketing ,which is one of today's most popular approach, is described in a wider context with in the literature. In this context, in the second part, concept of organic food,which is intertwined with the green marketing concept, is shown a mutually complementary dealt with all aspects and all stages are described. In the third chapter, theses and hypotheses put forward in comparison and evaluation are made about issue at my work. The last chapter is given to the results of questionnaire for the thesis and hypothesis. Increasing the organic food consumption in the domestic market, less chemical usage of Turkish consumers and healthier products to be able to get to consume chance, agricultural land, soil fertility and in terms of protecting the sustainability of production and economic aspects of Turkey's organic food industry's success in foreign markets and gains continue to be in the domestic market in terms of achieving the development occupies a very important place. The study is considered consumer profile of the internal market and by enabling the identification of internal and external factors associated with consumption is thought to have contributed to a significant share of the sector's development and country's economy.Key words: Green Marketing, Organic Food, Organic Farming, Environmental Marketing, Consumer Behavior.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleYeşil pazarlama hareketi ve organik ürünlerin tüketici davranışları üzerindeki etkisi
dc.title.alternativeGreen marketing action and influence on consumer behavior of organic products
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmGreen marketing
dc.subject.ytmOrganic products
dc.subject.ytmConsumer behavior
dc.subject.ytmEnvironmental marketing
dc.subject.ytmOrganic food
dc.subject.ytmOrganic farming
dc.identifier.yokid10126781
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityNİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid438421
dc.description.pages228
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess