Show simple item record

dc.contributor.advisorOdabaşıoğlu, Fuat
dc.contributor.authorÇaği, Uğur
dc.date.accessioned2021-05-08T10:13:39Z
dc.date.available2021-05-08T10:13:39Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/670957
dc.description.abstractTarım il müdürlüğü verilerine dayanılarak Antakya merkez ve ilçelerinde saptanan 250 hayvancılık işletmesinden 173 sığır besisi işletmesi araştırma kapsamına dâhil edilmiştir.Bu işletmelerin her birisi yerinde gözlenmiş ve işletmeliler ile bire bir görüşülmüştür.Araştırma bulgularını elde etmek üzere 50 adet sorudan oluşan anket formu hazırlanmıştır.Bu sorulara alınan cevaplar, frekans analizi ile değerlendirilerek, araştırma bulguları olarak sunulmuştur.Araştırmada ele alınan besi işletmesi sahiplerinin eğitim düzeyinin düşük olması yanında, besicilik eğitimi almamış olmaları da önemli bir bulgu olarak kaydedilmiştir. Dolayısı ile daha ilk bakışta yürütülmekte olan besicilik faaliyetinin bilimsel temele dayanmayacağını kavrayabilmek olasıdır.Bu çalışmada besicilik işletmelerinden elde edilen bilgilerin ışığı altında; Antakya yöresinde besicilik faaliyeti gerçekleştirenlerin besi hayvanının özellikleri ile ilgili bilgilerinin bilimsel gerçeklerle örtüştüğü izlenimi edinilmiştir.Fakat barınak, yem ve yemleme, hayvan sağlığı, halk sağlığı, bütünleşme konularındaki bilgilerinin bilimsellikten uzak olduğu kanaatine varılmıştır.Özellikle pazarlama, finansman ve kredi konularındaki bilgilerinin pratikteki uygulamalarla örtüşmediği belirtilebilir.
dc.description.abstractA total of 173 beef cattle enterprises in 250 cattle enterprises in central Antakya and towns which was the based on datum of City Agriculture Office were included in this survey.Each of the enterprise was visited and had an interview with owners one by one.The survey was prepared with 50 questions to observe findings of research.The answers observed from survey were evaluated by a statistical analysis and presented as a result of the survey.It was recorded as an important finding that, besides the educational level of enterprises owner was low, any of them had not been trained about beef cattle production. So, it was possible to say at the beginning of the survey that beef production carried out in the region was not based on scientific principles.However, an impression was observed under the findings of survey result that knowledge of enterprises owner about the characters of beef cattle was in consistent with scientific realities. But, their knowledge about housing, feeds and feeding, animal health, public health and integration was far from scientific realities.It was also pointed out that especially their knowledge about marketing, financing, and credits was not covered with practical applications.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleAntakya yöresi besi sığırcılığı işletmelerinin bilimsel değerlendirilmesi
dc.title.alternativeA scientific survey on beef cattle enterprises in antakya region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCattles
dc.identifier.yokid9002558
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid195284
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess