Show simple item record

dc.contributor.advisorAksu, Taylan
dc.contributor.authorBozkurt, Ahmet Sarper
dc.date.accessioned2021-05-08T10:13:38Z
dc.date.available2021-05-08T10:13:38Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/670948
dc.description.abstractBu araştırmada, yüksek çevre sıcaklığında etçi piliç karma yemlerine katılan esansiyelyağ karışımı ve/veya humatın, besi performansı ve bazı karkas değerlerine etkilerinin,flavomycine göre karşılaştırılması amaçlandı.Araştırmada 200 adet Ross ırkı erkek ve dişi etlik piliç kullanıldı. Civcivler, herbirinde 40 hayvan bulunan 4'er alt gruplu 5 gruba ayrıldı. Araştırmada kullanılan başlangıçve bitirme yemlerine, 3'er günlük periyotlar halinde antibiyotik, esansiyel yağ karışımı(Fitococci) ve humat, sırası ile 250 g/ton, 1kg/ton ve 1.5 kg/ton miktarlarında katılarak;antibitokli grup (A), esansiyel yağ karışımlı grup (EY), humatlı grup (H) oluşturuldu. Ayrıca,esansiyel yağ ve humat karışımının sinerjik etkisinin belirlenmesi için de, bu katkıların tekbaşlarına kullanılan miktarları birlikte katılarak, esansiyel yağ + humat kombinasyonlugruplar (EY+H) oluşturuldu. Araştırma sonunda dönemlere göre canlı ağırlık Kontrol, A,EY, EY+H ve H gruplarında sırasıyla, 1847.08, 1955.28, 1868.48, 1833.68 ve 1748.63 golarak, antibiyotik katkılı grup lehinde istatistiksel olarak farklı bulundu (p<0.05). Gruplardacivciv başına yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları aynı sırayla; 3460.80, 1.92;3379.25, 1.77; 3468.53, 1.91; 3327.05, 1.86 ve 3434.10, 2.02 olarak belirlendi. Karkasözellikleri bakımından gruplar arasında istatistiksel bir farklılık olmamakla beraber,antibiyotik katkılı grubun but (427.50g), kanat (162.33g) ve sırt-göğüs (574.00g)ağırlıklarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, yüksek çevre sıcaklığındaantibiyotiklere alternatif olarak kullanılma potansiyelleri araştırılan esansiyel yağlar veyahumatın etçi piliçlerde performans ve karkas değerlerinde iyileştirici bir etkisi görülmemiştir.
dc.description.abstractThis study was conducted to compare the effect of dietary essential oils and /orhumate as alternatives to flavomycine on performance and carcass characteristics of broilerreared in high ambient temperature. Two hundred male and female Ross chicks were usedthis research. The chicks were divided into 5 groups. All groups divided into four subgroupsincluding 10 chicks, randomly. Dietary antibiotic, essential oil, humat and essantial oil plushumate were added to basic broiler diet to be 250 g/ton, 1kg/ton, 1.5 kg/ton and 1kg/ton+1.5kg/ton, respectively. Groups were desinged as with antibiyotic (A), essential oils (EO),humate (H) and essantial oils plus humate (EO+H) groups. At the end of the study, the liveweight gain was determined as 1847.08, 1955,28, 1868.48, 1833.68 and 1748.63 g,respectively. Group with antibiotic was higher than others significantly (P<0.01). The feedconsumption and feed conversation rate per chicks was found to be 3460.80, 1.92; 3379.25,1.77; 3468.53, 1.91; 3327.05, 1.86 and 3434.10, 2.02, respectively. No differences werefound beetween groups for carcass traits. Weight of leg (427.50g), wing (162.33g) and backbreastof group with antibiotic were numeratically higher than other groups. The results inthis study demonstrated that essential oils and/or humate supplementetion to the diets ofbroiler reased in high ambient temparature did not improve growth performance and carcasstraits.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleEsansiyel yağ ve/veya humatın yüksek çevre sıcaklığında beslenen etçi piliçlerde performans ve karkas özelliklerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of dietary essential oil and/or humate on performance and carcass traits of broiller reared in high ambient temperature
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid9008020
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid195282
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess