Show simple item record

dc.contributor.advisorErdogan, Zeynep
dc.contributor.authorBalli, Hasan
dc.date.accessioned2021-05-08T10:13:25Z
dc.date.available2021-05-08T10:13:25Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/670845
dc.description.abstractBu çalışmada, zeytinyağı sanayi yan ürünü olan zeytin posasının (ZP) besin madde içeriğinin iyileştirilmesi, tüketilebilirliğinin artırılması ve hayvan beslemede etkin bir şekilde kullanılabilmesi amacıyla yaş şeker pancarı posası (YŞPP) ile silolanabilme olanakları araştırıldı. Bu amaçla zeytin posası ve YŞPP 100:0, 75:25, 50:50, 25:75 ve 0:100 oranlarında karıştırılarak 5 farklı silaj grubu oluşturuldu. Denemede her bir silaj grubu için 10 tekrar olmak üzere toplam 50 adet silaj örneği hazırlandı. Denemede 55 günlük silolama süresinin sonunda silaj örneklerinin fiziksel ve kimyasal kaliteleri belirlendi. Hazırlanan beş farklı silaj grubu renk, koku, strüktür gibi fiziksel özellikler ve Fleig Puanlamasına göre kalite puanları pekiyi derecede sınıflandırılmıştır. Deneme silaj örneklerinin pH'sı 4.59 ile 3.83 arasında belirlenmiştir. Zeytin posasının tek başına silolandığı grupta kuru madde (KM) % 51.53, ham kül (HK) % 1.96, organik madde (OM) % 98.04, ham yağ (HY) % 8.36, ham protein (HP) % 3.67 ve ham selüloz (HS) % 26.41 olarak tespit edilmiştir. Yaş şeker pancarı posasının tek başına silolandığı grupta ise KM % 19.58, HK % 4.23, OM % 95.77, HY %1.36, HP % 8.16 ve HS % 21.60 olarak kaydedilmiştir. Zeytin posasının farklı oranlarda YŞPP ile silolanması silaj kalitesi ve besin madde içeriğinde iyileşmeye yol açmıştır. Araştırmadan elde edilen gerek fiziksel gerekse kimyasal bulgular, zeytin posasının YŞPP ile başarılı şekilde silolanabileceğini göstermiştir. Zeytin posası ve YŞPP'nın 50:50 oranındaki karışımının kaliteli bir silaj elde edilmesinde ve ekonomik olarak toplam silaj miktarının artırılmasında ideal bir oran olabileceği sonucuna varılmıştır. Mevcut araştırma bulgularına dayanarak zeytin posası ve YŞPP silajlarının in vivo hayvan denemeleri ile sindirilebilirliğinin ve yararlanabilirliğinin belirlenmesi yem olarak kullanımının yaygınlaştırılmasına katkı sunacaktır. Zeytin posasının, YŞPP gibi tamamlayıcı yemlerle birlikte silajının yapılarak hayvansal üretime kazandırılması kaba yem açığı çekilen ülkemizde ekonomik olduğu kadar çevresel ve sosyal açıdan da önemli katkılar sağlayacağı kanaatine varılmıştır.
dc.description.abstractIn this study, the ensiling possibilities of olive oil industry solid waste olive pulp (OP) with fresh sugar beet pulp (FSBP) to improve the nutrient contents and to increase the consumption of OP in order to improve its effective utilization in animal nutrition were investigated. For this purpose, five main silage groups were formed with a mixture of olive pulp and FSBP as ratios at 100:0, 75:25, 50:50, 25:75 and 0:100. In the experiment, a total of 50 silage samples were prepared that each group consisted of ten replications. The physical and chemical quality of silage samples were determined at the end of the ensiling period of 55-day.The all silage groups prepared in the trial are classified as excellent according to quality scores of physical characteristics such as color, smell and structure and also to the Fleig Score. In trial, silage samples of pH were determined between 3.83 and 4.99. The olive pulp group ensiled alone consisted of 51.53 % dry matter (DM ), 1.96 % ash (A), 98.04 % organic matter ( OM), 8.36 % ether extract (EE), 3.67 % crude protein (CP ) and 26.41 % crude fiber (CF). The chemical analysis of the sugar beet pulp group ensiled alone was determined as 19.58 % DM, 4.23 % A , 95.77 % OM, 1.36% EE, 8.16 % CP and 21.60 % CF. The ensiling olive pulp with different ratios of FSBP improved the silage quality and led to an improvement in nutrient contents of silages. Both physically and chemically findings showed that olive pulp could be ensiled with FSBP successfully. It was concluded that the mixture of olive pulp and FSBP as a ratio of 50:50 was the ideal ratio to increase the amount of silage for improving the quality of silage and reducing the total cost of ensiling. Based on current research findings it could be said that the determination of silage digestibility and in vivo animal experiments will contribute to the dissemination of the olive pulp as silage feed ensiling with FSBP. It was also concluded that the ensiling of olive pulp with FSBP would make important contributions economically by reducing the animal production cost as well as environmentally and in social aspects.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleZeytinyağı sanayi katı atıklarının şeker pancarı posası ile silolanabilme olanaklarının araştırılması
dc.title.alternativeAn investigation of possibilities of ensiling olive oil industry solid wastes and sugar beet pulp
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmOlive
dc.subject.ytmOlive oil factory
dc.subject.ytmOlive oil
dc.subject.ytmPomace
dc.subject.ytmSugar beet
dc.subject.ytmSilos
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmSilage
dc.subject.ytmQuality
dc.identifier.yokid10038698
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid361609
dc.description.pages66
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess