Show simple item record

dc.contributor.advisorYönden, Zafer
dc.contributor.authorÖztürk, Şahin
dc.date.accessioned2021-05-08T10:13:24Z
dc.date.available2021-05-08T10:13:24Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/670838
dc.description.abstractBu çalışmada; Çukurova bölgesinde çok sık tüketilen ve önemli derecede toksikasyonlara neden olan İllegal alkollü içeceğin (Boğma Rakı) karaciğer dokusu üzerine etkisi araştırılmıştır. Aynı zamanda omega-3 içeriğinden zengin ve vücut için eser elementleri barındıran Ceviz'in boğma rakı ile birlikte tüketildiğinde karaciğer dokusunda ne gibi değişikliklere neden olduğu incelenmiştir.Deneylerde, 250±20 g ağırlığında 48 adet wistar albino rat kullanılmıştır. Hayvanlar rastgele seçilerek 4 gruba ayrılmıştır. Gruplar: Kontrol grubu (n=12), boğma rakı grubu (n=12), ceviz grubu (n=12) ve boğma rakı+ceviz grubu (n=12) olarak dizayn edilmiştir. Ratlara 4 hafta boyunca bulunduğu gruba göre ceviz ve/veya boğma rakı verilmiştir. Bu sürenin sonunda ratlar, kalplerinden kan alınarak sakrifiye edilmiş ve karaciğerleri çıkartılarak biyokimyasal analizler için soğuk zincir altında -80 ºC' ye kaldırılmıştır. Karaciğer dokusundan lipid peroksidasyon ürünü olanmalondialdehit (MDA) ile antioksidan enzimlerden süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. Karaciğer enzimlerinden aspartate aminotransferaz (AST) ve alanin aminotransferaz (ALT) enzim seviyeleri tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre deneysel çalışmada boğma rakı verilen ratların karaciğer dokusundaki MDA seviyelerinde kontrol grubuna göre anlamlı artış, CAT, SOD ve GSH-Px aktivitelerinde ise anlamlı bir azalma olmuştur. Yine karaciğer enzimleri olan ALT ve AST aktivitelerinde kontrol grubuna göre anlamlı artış gözlenmiştir. Ceviz grubunda, kontrol grubuna göre ölçülen parametrelerde herhangi bir değişkenlik izlenmemiştir. Ceviz ile boğma rakının birlikte verildiğinde MDA seviyesinde boğma rakı grubuna göre daha fazla artış, SOD aktivitesinde ise boğma rakı grubuna göre anlamlı bir azalış görülmüştür. Sonuç olarak, ceviz kullanımının, boğma rakının etkisiyle oluşan lipit peroksidayonundaki artışı ve prooksidan antioksidan dengedeki bozukluğu düzeltmediği, aksine ceviz ve boğma rakının birlikte tüketiminin bu dengenin daha da bozulmasına yol açtığı tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, we aimed to investigate the effect of illegal alcoholic beverages (Bogma Raki), which are too often consumed and causes toxicity, on liver tissue. We also evaluated the effects of walnut, which is rich in omega-3 and trace elements, and boğma raki on liver tissue when consumed together. In this study, 48 Wistar albino rats were used. Animals were randomly divided into 4 groups; Group A, Control (ad-libitium); Group B, Bogma Raki (İllegal Alcoholic Beverages); Group C, only walnut and Group D, Bogma Raki and Walnut. Walnuts and illegal Alcoholic Beverages (Bogma Raki) were given to the rats during 4 weeks. At the end of this period, rats were sacrificed after taking blood from their hearts. Liver tissues were removed in a precise manner. Tissue and serum samples quickly stored at -80 º C without breaking the cold chain for biochemical analysis. Lipid peroxidation product (MDA) and superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GSH-Px), which are antioxidant enzymes, were measured spectrophotometrically in liver tissue. Aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT) enzyme levels, which are liver enzymes in serum, were determined by autoanalyzer using commercial kits. İn this experimental study it was found that, MDA levels in liver tissue of bogma raki treated rats were significantly higher than those of the control group, whereas CAT, SOD, GSH-Px levels were found to be significantly decreased. Also, ALT and AST enzymes activities in serum, which reflect liver damage, were significantly increased compared to the control group. There was no significant difference between control and walnut treated group for these parameters. However, when bogma raki and walnut consumed together, they caused increased MDA levels and decreased SOD levels compared to control group and bogma raki group as well. In conclusion, we speculate that walnut consumption has not any improving effect against lipid peroxidation resulted from bogma raki consumption and prooxidant-oxidant balance in liver tissue. In contrast, walnut has increased both the peroxidation in liver tissue and oxidative stress when consumed together with bogma raki.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleİllegal alkollü içecek ve ceviz tüketiminin karaciğer dokusu ve karaciğer fonksiyon testleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeIllegal alcoholic beverage and walnut consumption effects on liver tissue and liver function tests
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAlcoholic beverages
dc.subject.ytmWalnut
dc.subject.ytmLiver
dc.subject.ytmLiver function tests
dc.subject.ytmRaki
dc.subject.ytmOxidative stress
dc.identifier.yokid10057545
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid399029
dc.description.pages80
dc.publisher.disciplineBiyokimya Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess