dc.contributor.advisor | Yönden, Zafer | |
dc.contributor.advisor | Dokuyucu, Recep | |
dc.contributor.author | Atici, Yasemin | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:13:23Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:13:23Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/670829 | |
dc.description.abstract | Ev yapımı alkol (Boğma rakı), özellikle Hatay ve çevresinde illegal olarak ev şartlarında üretilen ve isteğe bağlı olarak üzüm, hurma, incir, dut veya erik gibi meyvelerden yapılan yasadışı alkol olarak bilinen alkollü bir tür içecektir. Ceviz, antioksidan içeriği yönüyle çok zengin, besleyici, lezzetli ve sağlıklı bir besindir. Cevizi diğer meyveler arasından öne çıkaran özelliği, Omega-3 ve Omega-6 gibi vücut için esansiyel olan, çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermesidir. Ayrıca cevizde, beyin fonksiyonları için gerekli olan mineraller ve güçlü bir antioksidan kapasiteye sahip melatonin de bulunmaktadır. Bu çalışmada, Boğma Rakı ve cevizin öğrenme ve hafıza üzerine etkisi araştırılmıştır.Çalışma her grupta 12 hayvan olmak üzere 4 gruba ayrıldı; 1. Grup: Kontrol Grubu; 2. Grup: Ceviz Grubu (10 g /kg/gün); 3. Grup: Boğma Rakı Grubu (30% v/v, 9.2 ml/kg/gün); 4. Grup: Boğma Rakı + Ceviz Grubu. Çalışma 4 hafta sonunda tamamlanmıştır. Çalışmada Boğma Rakının beyinde, özellikle de hipokampüste meydana gelebilecek hasar sonucunda mekânsal öğrenme ve hafızadaki değişimler ve Boğma Rakının, esansiyel yağ asitlerince zengin ve güçlü bir antioksidan olan Ceviz ile birlikte tüketilmesi durumunda hipokampüs üzerindeki değişimleri MWM testi ile belirlendi.MWM testi sonucunda, Platform Bulma Süresi (PBS)'leri değerlendirildiğinde, Boğma Rakıya göre kıyaslandığında; 1. gün Boğma Rakıyla birlikte Ceviz verilen grupta anlamlı olarak daha fazla bulundu (p<0.01). Geri çağırma döneminde (prob testi) hedef kadrana geçiş sayısı incelendiğinde; Ceviz ve Boğma Rakıyla birlikte Cevizin verildiği gruplarda Boğma Rakıya göre anlamlı artış bulundu (p<0.05). Geri çağırma döneminde (prob testi) hedef kadrana ilk geçiş zamanı incelendiğinde; Ceviz grubu, Boğma Rakıya göre kıyaslandığında anlamlı olarak azaldığı bulundu (p<0.05). Sonuç olarak; diyete Ceviz eklenmesiyle referans hafızada gelişme meydana geldiği, Boğma Rakı tüketiminin, mekânsal öğrenme ve hafızada meydana getirdiği hasarın, diyete Ceviz eklenmesiyle ortadan kaldırılabileceği söylenebilir. | |
dc.description.abstract | Homemade alcohol (Bogma Raki), which is illegally produced in house conditions and optionally made from fruit such as raisins, dates, figs, mulberry or plum, it is a type of alcoholic beverage known as illegal alcohol, especially in and around Hatay. Walnuts, a rich antioxidant content with the direction, nutritious, delicious and healthy food. Walnut highlighting feature, among other fruit, which is essential for the body, such as omega-3 and omega-6, contains a high proportion of polyunsaturated fatty acids. Walnut also includes minerals essential for brain functions and melatonin, having a strong capacity of antioxidant. In this study, the effects on learning and memory were investigated Bogma Raki and Walnuts.The subjects were divided into 4 groups, including 12 animals in each group; Group 1: Control group; Group 2: Walnut group (10 g / kg / day); Group 3: Bogma Raki group (30% v / v, 9.2 ml / kg / day); Group 4: Bogma Raki + Walnut group. At the end of this four-week study, spatial learning and memory functions related to hippocampus of all subjects were evaluated by MWM test. In the MWM test, We evaluated the Platform Finding Time (PFT) and found that at the 1st day of the study, PFT were significantly longer in Bogma Raki + Walnut group (p<0.01) compared to Bogma Raki group. During Probe test, the number of passes from the target quadrant was examined and significant increases were observed in both Walnut + Bogma Raki group and Walnut group compared to Bogma Raki group (p<0.05). In recall period, the time point of first pass to target quadrant were significantly shorter in Walnut group compared to Bogma Raki group (p<0.05).We found that walnut consumption can help developing reference memory, spatial learning and improve memory damages related to Bogma Raki consumption. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Ceviz ve ev yapımı alkol (Boğma rakı) tüketiminin öğrenme ve hafıza üzerine etkilerinin Morris Water Maze deneyleri ile incelenmesi | |
dc.title.alternative | The investigation of the effects of walnut and homemade alchohol (Bogma raki) consumption on learning and memory with Morris Water Maze test | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Walnut | |
dc.subject.ytm | Alcohol drinking | |
dc.subject.ytm | Alcohols | |
dc.subject.ytm | Alcoholism | |
dc.subject.ytm | Learning | |
dc.subject.ytm | Memory | |
dc.subject.ytm | Raki | |
dc.identifier.yokid | 10088223 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 408395 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |