Streptozotosin ile diyabet oluşturulan sıçanlarda zeytin yaprağı ekstresinin öğrenme ve bellek üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Tümer, Cemil | |
dc.contributor.author | Hüzmeli, İrem | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:13:22Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:13:22Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/670817 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan sıçanlarda zeytin yaprağı ekstresinin öğrenme ve bellek üzerine etkisini water maze ile ölçmeyi hedefledik. Çalışmamızda 32 adet wistar albino cinsi sıçan 4 gruba ayrıldı; kontrol grubu (n:8), steptozotosin ile diyabet oluşturulan grup (n:8), streptozotosin+zeytin yaprağı ekstresi uygulanan grup (n:8), zeytin yaprağı ekstresi+streptozotosin uygulanan grup (n:8).Çalışmamızda Akdeniz bölgesinin Hatay ilinden topladığımız zeytin yapraklarını kullandık. Zeytin yapraklarının etil alkoldeki 0.5g/kg ekstresinin STZ ile indüklenen diyabetik ve normal ratlardaki öğrenme ve bellek üzerine etkisini water maze testi ile ölçtük. Sıçanlara 6 hafta boyunca zeytin yaprağı ekstresi oral gavaj yöntemi ile verildi. Öğrenme ve bellekte problem olup olmadığını incelemek için 6. haftanın sonunda 1 hafta boyunca Morris water maze (Morris su tankı) testi uygulandı ve ölçülen değerlerin analizi ANOVA programı ile yapıldı. Cerrahi uygulama öncesi bütün sıçanların kan glikoz seviyeleri tespit edildi. Anestezi için sıçanlara ketamin+ksilazin IP (intraperitoneal) uygulandı ve sıçanların kalbinden kan örneği ve beyin hipokampüs örneği alındı. Oksidatif stres parametrelerinden MDA ve antioksidan enzimlerden SOD, CAT, GPx'nin analizi için dokular hazırlandı.Bu çalışma sonucunda zeytin yaprağı ekstresinin kan şekerini düşürdüğü, vücut ağırlığındaki azalmanın düştüğü ayrıca zeytin yaprağı ekstresinin önceden alınmasının diyabetin neden olduğu oksidatif stresi azalttığı ve öğrenme-bellekte meydana gelen aksamalar üzerine olumlu etki ettiği saptandı. | |
dc.description.abstract | This study aimed to research Olive leaf extract effects on learning and memory to measure with MWM (morris water maze) in streptozotocin-rats (created diabetes with STZ). This study include 32 wistar albino rats which were randomly divided into four groups; control group, streptozotocin group (n:8), streptozotocin-diabetic group (n:8, created diabetic with STZ), STZ+OLE (n:8), streptozotocin and olive leaf extract given), OLE+STZ(n:8, olive leaf extract given before STZ ) . In this study, we used olive leaf which we collected from Hatay province of Mediterranean region. Our aim is to measure olive leaf extract in ethyl alcohol 0,5gr/kg affects on learning and memory with MWM (morris water maze) on STZ-induced diabetic and healthy rats. Two diabetic groups (STZ+OLE, OLE+STZ) fed for 6 weeks with OLE by oral gavage. After 6 week, Morris water maze applied for 1 week to research the learning and memory problems. Morris water maze value which is measured, analysed with ANOVA programmed. Blood glucose levels measured before surgery. After IP (intraperitoneal) injection of ketamine and xylazine, brain hippocampus sampled taken for research and tissues prepared for studies of MDA that is oxidative stress parameter, and for SOD, CAT, GPx antioxidative enzyme activities.It was observed that olive leaf extract decreased glucose level and reduced the reduction of body weight. We recognized that İf olive leaf extract is taken before diabetes, oxidative stress was reduced and there was positive impact on disruptions that occurring on learning and memory with diabetes. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.title | Streptozotosin ile diyabet oluşturulan sıçanlarda zeytin yaprağı ekstresinin öğrenme ve bellek üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effects of olive leaf extract on learning and memory in streptozotocin diabetic rats | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Fizyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Streptozotocin | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus-experimental | |
dc.subject.ytm | Rats | |
dc.subject.ytm | Olive | |
dc.subject.ytm | Leafs | |
dc.subject.ytm | Plant extract | |
dc.subject.ytm | Learning | |
dc.subject.ytm | Memory | |
dc.identifier.yokid | 10085159 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 408394 | |
dc.description.pages | 102 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |