Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzsoy, Bülent
dc.contributor.advisorAksu, Taylan
dc.contributor.authorÖnel, Süleyman Ercüment
dc.date.accessioned2021-05-08T10:13:21Z
dc.date.available2021-05-08T10:13:21Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/670807
dc.description.abstractBu çalışma Zahter (Thymbra spicata L. var. spicata) uçucu yağının farklı yerleşim sıklığında beslenen Japon bıldırcınlarında performans, antioksidan potansiyel, bağırsak mikroflorası ve et kalitesine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Mustafa Kemal Üniversitesi Samandağ Meslek Yüksekokulu Kanatlı Uygulama Ünitesi'nde canlı ağırlık bakımından seleksiyona tabii tutulmuş 7 günlük yaşta, toplam 300 adet Japon bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) civcivi kullanılmış ve çalışma 28 gün sürdürülmüştür. Japon Bıldırcın civcivi her biri 5 tekerrür ve 50 civcivden oluşan 6 gruba ayrılmış olup, denemede kontrol grubuna ek olarak yoğun yerleşim sıklığı oluşturulup yalnızca temel rasyonla beslenen yoğun kontrol (YYS-KONT) grubu ile yoğun yerleşim sıklığı oluşturulup temel rasyona 10 mg/kg Avilamisin katılarak oluşturulan antibiyotik (YYS-ANT) grubu ve farklı dozlarda (200-400-600 mg/kg) uçucu yağ (YYS-T1, T2, T3) eklenerek oluşturulan gruplar bulunmaktadır. Araştırmada kontrol grubundaki bıldırcınlar, 50x100 cm ebatlarındaki kafeslerde kafes alanı 160 cm2/bıldırcın şeklinde, yoğun yerleşim sıklığı ise 90 cm2/bıldırcın kafes alanı şeklinde yerleştirildi. Çalışma sonunda, negatif kontrol grubu (YYS-KONT) hariç tüm gruplarda canlı ağırlık artışı sağlanmıştır. Yem tüketiminde (YT) gelişme ve yemden yararlanma oranları (YYO) incelendiğinde, farkın istatistiki açıdan önemli olduğu (P<0.01) bulunmuştur. Serum MDA düzeyinin YYS-ANT grubunda diğer gruplara göre önemli derecede yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.01). Bağırsak mikroflorasında, en yüksek toplam bakteri sayısı (cfu/g); YYS-KONT grubunda gözlenirken, bunu YYS-T1, NYS-KONT, YYS-T2, YYS-ANT, YYS-T3 grupları izlemiştir (P<0.01). En yüksek koliform bakteri sayısı (cfu/g); NYS-KONT grubunda bulunmuş, bunu YYS-T1, YYS-KONT, YYS-T2, YYS-ANT, YYS-T3 grupları izlemiştir (P<0.01). En yüksek laktobasil bakteri sayısı (cfu/g); NYS-KONT grubunda bulunmuş olup bunu YYS-KONT, YYS-T1, , YYS-T2, YYS-ANT, YYS-T3 grupları izlemiştir (P<0.01). Çalışmada et kalite özelliklerinden göğüs etinde pH ve renk özellikleri tespit edilmiş olup, göğüs eti pH'sı üzerine yerleşim sıklığının etkisi önemli (P<0.01) bulunmuştur. Sonuç olarak, yerleşim sıklığı uygulan bıldırcın rasyonlarına zahter uçucu yağı ilavesi antioksidan potansiyel, bağırsak mikroflorası ve performans parametrelerinde değişik düzeylerde iyileşmeler sağlamıştır. Yerleşim sıklığından kaynaklanan olumsuz etkilerin hafifletilmesinde özellikle 600 mg/kg zahter uçucu yağının daha etkili olduğu belirlendi.
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the effect of the Thyme (Thymbra spicata L. var. spicata) essential oil on the performance, antioxidant potential, intestinal microflora and meat quality of Japanese Quail fed in various stocking densities. This study was carried out with a total of 300 Japanese Quails (Coturnix coturnix Japonica) up to 7-day age, which have been subjected to selection on the basis of body weight, in the Mustafa Kemal University, Samandag Vocational School, Poultry Processing Unit in Turkey. Japanese Quail chickens were divided into 6 groups, consisting of 50 chickens and 5 replications each; and these groups include a high stocking density control group (NSD-CONT), which was fed with basal ration only in a high stocking density, an antibiotic group (HSD-ANT), which has a 10 mg/kg Avilamycin additive in addition to the basal ration in high stocking density, and other groups (HSD-T1, T2, T3) created by the addition of various amount (200-400-600 mg/kg) of essential oil, in addition to the control group of the experiment. In the study, the quails in the control group were kept in cages of 50x100cm in size with a stocking density of 160 cm2/quail, whereas the high stocking density (HSD) was 90 cm2/quail. As a result of the study, a live weight gain was achieved in all groups, except the negative control group (HSD-CONT). A statistically significant difference was found in terms of the improvements in the Feed Intake (FI) and Feed Conversion Ratio (FCR) (P<0.01). The serum MDA level was significantly higher in the HSD-ANT group than the other groups (P<0.01). And the highest total bacteria count (cfu/g) was observed in the HSD-CONT group, followed by the HSD-T1, NSD-CONT, HSD-T2, HSD-ANT, HSD-T3 groups (P<0.01). The coliform bacteria count (cfu/g) was the highest in the NSD-CONT group, and this was followed by the HSD-T1, HSD-CONT, HSD-T2, HSD-ANT and HSD-T3 groups (P<0.01). The lactobacilli bacteria count (cfu/g) was the highest in the NSD-CONT group, and this was followed by the HSD-T1, HSD-CONT, HSD-T2, HSD-ANT and HSD-T3 groups (P<0.01). To determine the hot/cold carcass weights, pH and color properties in brisket, and it was found that the stocking density has a significant effect on the pH of brisket (P<0.01). As a result, inclusions of Zahter essential oil into the quils' diets reared in high stocking density provided improvements at various levels on antioxidant potantial, intestinal microflora and animal performance. It was determined that inclusion of Zahter EO, in particular, at 600mg per kg level more alleviated the detrimental effects of oxidative stress generated by high stocing density.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleZahter (THYMBRA spicata L. var. spicata) uçucu yağının farklı yerleşim sıklığında beslenen japon bıldırcınlarında performans, antioksidan potansiyel, bağırsak mikroflorası ve et kalitesine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of the thyme (THYMBRA spicata L. var. spicata) essential oil on the performance, antioxidant potential, intestinal microflora and meat quality of japanese quail fed in various stocking densities
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmQuail
dc.subject.ytmJapanese quail
dc.subject.ytmOils-volatile
dc.subject.ytmFattening performance
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmIntestines
dc.subject.ytmEnterobacteriaceae
dc.subject.ytmMeat
dc.subject.ytmMeat quality
dc.identifier.yokid10094869
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid417197
dc.description.pages91
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess