Yerel destinasyonlarda turizm potansiyelinin belirlenmesinde SWOT (Fütz) analizi tekniği: Giresun örneği
dc.contributor.advisor | Tosun, Cevat | |
dc.contributor.author | Gökçe, Fikret | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:10:36Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:10:36Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669935 | |
dc.description.abstract | Bir yörenin, değişen ve gelişen turizm hareketlerine uyum sağlayabilmesiiçin, turizme uygunluk düzeyinin araştırılması ve turizm potansiyelinin doğru birşekilde tespit edilmesi önemlidir. Turizm potansiyeli tam ve doğru saptanmadığıtakdirde, yanlış yerler, yanlış zamanda, yanlış faaliyetlerle turizme açılabilir. Sonuçolarak da yörenin mevcut verilerini kaybedilmesi veya yapılan yatırımın geridönüşümünün sağlanamaması gibi çevresel ve ekonomik kayıpları beraberindegetirebilir. Bu bağlamda; bir yöre turizme açılmadan, yörenin turizm potansiyelininve taşıma kapasitesinin çok iyi bir şekilde analiz edilip değerlendirilmesi vesürdürülebilirliğinin önündeki engellerin kaldırılması önemli olduğu söylenebilir.Bu çalışmanın temel amacı; Giresun İli sınırları içerisinde turizminsürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun bir model geliştirmektir. Çalışmanın teorikçerçevesinde yerel turizm potansiyelinin tespitinin önemi, SWOT (FÜTZ) analizi,yerel destinasyonlarda turizm potansiyelinin belirlenmesinde SWOT (FÜTZ) analizikavramı, Giresun ve yöresinin yöresel özellikleri ve mevcut turizm potansiyelikonularına açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın alan araştırmasında eldeedilen bulgulara dayalı olarak, Giresun ve yöresi turizm potansiyelinin güçleri,zayıflıkları, gelecek ile ilgili fırsatları ve tehditleri tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalışmanın son bölümünde ise elde edilen bulgulara dayalı olarak, Giresun veyöresinin SWOT (FÜTZ) matrisi çıkarılarak yörenin turizm gelişimi için yapılmasıgerekenler önerilmektedir. | |
dc.description.abstract | Researching the convenience level to tourism and determining the tourismpotential in a right way is very important for a region in the adoptation process in tothe changing and developing tourism activities. In the event of wrong determinedtourism potential there is a possibility of opening wrong places to tourism withwrong activities in wrong seasons. As a result, this situation may causeenvironmental damages and economic loss as loosing of tourism values andinsufficiency in the returning of investments. In this respect, It might be mentionedthat It is important to analyse and evaluate the tourism potential and carryingcapacity of a region and to remove the obstacles infront of the sustainability.The basic aim of this study is to develop a model loyal to sustainabledevelopment principles for Giresun province. In the theoritical framework of thestudy, topics as the importance of determining the local tourism potential, theconcept of SWOT analysis, SWOT analysis in the process of determining the tourismpotential of local destinations and local characteristics and tourism potential ofGiresun are clarified. The strong and weak aspects of and opportunities and threats toGiresun tourism potential are determined based on the field study. At the last stage ofthe study, recommendations are given for the tourism development of the region andSWOT matrix of Giresun and locality is drawn by based on the findings. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | Yerel destinasyonlarda turizm potansiyelinin belirlenmesinde SWOT (Fütz) analizi tekniği: Giresun örneği | |
dc.title.alternative | The SWOT (fütz)analysis metod in determining tourism potential of local destinations: The case of Giresun | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Sustainable tourism | |
dc.subject.ytm | Swot analysis | |
dc.subject.ytm | Alternative tourism | |
dc.identifier.yokid | 9013997 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 209720 | |
dc.description.pages | 118 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |