dc.contributor.advisor | Günaydın, Davuthan | |
dc.contributor.author | Aktuna, Ahmet | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:10:29Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:10:29Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669869 | |
dc.description.abstract | Türkiye'de ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği kavramının önemi giderek artmaktadır. Türkiye'de 2013 yılında yürürlüğe giren `6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu` gereğince yaşanan iş kazalarının ve iş kazalarına bağlı yaralanma ve ölümlerin en aza indirgenmesi hedeflenmektedir. Türkiye'de ve Dünya'da iş kazalarının en çok yaşandığı sektörlerden birisi tarım sektörüdür. Bu çalışmanın amacı tarım çalışanlarının kendi işlerindeki riskleri nasıl algıladıklarını anlamak, çalışma alanlarına özgü ve en uygun iyileştirmeleri hayata geçirmek ve dolayısıyla güvenlik kültürünü içselleştirmelerine katkı yapmaktır. Bu amaçla çalışmamız, Türkiye'nin en önemli tarım bölgelerinin başında gelen Trakya'daki üreticilerin İSG'ye ilişkin tutum ve algılarını anlamayı ve etkileyen faktörleri incelemeyi hedeflemektedir.Bu maksatla çalışma Tekirdağ Süleymanpaşa İlçesindeki çiftçilerin tarım iş sağlığı ve güvenliği bilgi, tutum ve algılarını olçmeye yonelik olarak gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonucuna gore, tarım sektöründe çalışan bireylerin iş sağlığı ve güvenliği bilgi, tutum ve algılarının pek çok faktöre göre değişiklik gosterdiği tespit edilmiştir. Bu faktörler; cinsiyet, yaş, oğrenim durumu, çalışma süresi, ailede çalışan birey sayısı, gelir düzeyi, toplam ekilen arazi, yıllık çalışma süresi, iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki bilgi düzeyi ve bu bilginin kaynağıdır. Diğer yandan, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun uygulanmasından kaynaklanan sorunların yaşanan problemleri daha belirgin bir hale getirdiği tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | The importance of the concept of occupational health and safety in Turkey and around the world is increasing. In Turkey, ` Occupational Health and Safety Law No. 6331`, which entered into force in 2013, it aims to reduce minimum amount of injuries and deaths due to occupational accidents and occupational accidents. One of the sectors where the most experienced of work accidents in Turkey is the agricultural sector. The aim of the research is to investigate the effects of the death rates and occupational diseases among the occupational accidents in Turkey and the World death and permanent occupational disease rate of the industry as one of the most experienced farmers who are working in the agricultural sector, measured the information, attitudes and perceptions on occupational health and safety; furthermore, suggestions for minimize the number of job accidents in this sector. It is aimed to prevent disruptions the occupational health and safety failures in the sector providing with the necessary suggestions from the knowledge levels, attitudes and perceptions of people. For this purpose, Tekirdag Suleymanpasa agricultural work health and safety information of the farmers in the district were conducted in order to measure attitudes and perceptions. According to the research result; the health and safety of the individuals working in agriculture sector has been found that knowledge, attitudes and perceptions varies according to many factors. These factors are; gender, age, educational status, operating time, the number of individuals working in the family, income level, total cultivated land, the annual working time, the level of knowledge about occupational health and safety and the source of this information. On the other hand, it has been determined that the problems arising from the implementation of the Occupational Health and Safety Law make the living problems more obvious. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.subject | Hukuk | tr_TR |
dc.subject | Law | en_US |
dc.subject | Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri | tr_TR |
dc.subject | Labour Economics and Industrial Relations | en_US |
dc.title | Tarım sektöründe çalışanların iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde bilgi, tutum ve algı düzeyleri: Tekirdağ Süleymanpaşa örneği | |
dc.title.alternative | The levels of knowledge, attitude and perception on the occupational health and safety of employees in the agricultural sector: The example of Tekirdag Süleymanpaşa | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Labour Law | |
dc.subject.ytm | Tekirdağ-Süleymanpaşa | |
dc.subject.ytm | Labour Economics and Industrial Relations Departments | |
dc.subject.ytm | Laws 6331 numbered | |
dc.subject.ytm | Occupational Health and Safety Law | |
dc.subject.ytm | Agricultural sector | |
dc.subject.ytm | Working attitudes | |
dc.subject.ytm | Working conditions | |
dc.identifier.yokid | 10165293 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 473534 | |
dc.description.pages | 139 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |