Show simple item record

dc.contributor.advisorAkyürek, Hasan
dc.contributor.authorKaya, Tuğçe
dc.date.accessioned2021-05-08T10:07:34Z
dc.date.available2021-05-08T10:07:34Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669211
dc.description.abstractKannibalizm, yumurta tavuklarının birbirlerini gagaladıkları ve tüyleriniyoldukları bir davranış şekli olup, tavukçuluk endüstrisinin temel problemlerindenbiridir. Kannibalizme neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bazı amino asitlerinyetersizliği de kannibalizme neden olan faktörlerden biri olarak bilinmektedir. Buçalışmada farklı düzeylerde metiyonin içeren yemlerin kannibalizm ve yumurta içikalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Seksen adet 22 haftalık yaşta beyazyumurtacı tavuk ticari kompakt tip kafeslerde her bir kafes gözünde 5 tavuk olacakşekilde barındırılmışlardır. Deneme tamamen şansa bağlı deneme desenine göredüzenlenmiştir. Deneme her biri 4 tekerrür olacak şekilde 4 muameleden oluşmuştur.Denemede tavuklara gereksinim düzeyini karşılayan kontrol, gereksinimden % 5 eksikmetiyonin içeren negatif kontrol, gereksinimden % 5 ve % 10 fazla metiyonin içerenyemler yedirilmiştir. Deneme 60 gün sürdürülmüştür. Negatif kontrol yemini yiyentavuklarda kannibalizm görülmemiş, ancak yumurta verimi ve yumurta ağırlığı olumsuzetkilenmiştir.Anahtar kelimeler: Metiyonin, kannibalizm, yumurta kalitesi
dc.description.abstractCannibalism the behavior were birds start pecking or eating flesh of other birds,is a major problem for layer industry. There are so many factors that cause cannibalism.A deficiency of certain aminoacids is a factor known to influence incidence ofcannibalism. The present study aimed to examine the effect of different levels ofmethionine on cannibalism and egg inner quality. Eighty of 22-week-old white strainlaying hens were obtained from a local parent stock supplier and randomly transferredto commercial compact-type wire cages providing 5 hens per cage. The experiment wasset up in a completely randomized design. Hens were randomly assigned to each of 4treatments with 4 replicates per each. Four experimental diets were prepared for theexperiment. The control diet was composed the requirement for layers. Negative controldiet was included 5% deficient methionine of the requirements for layers, whereas othertwo diets were included 5% and 10% excessive methionine of the requirement forlayers. The experiment was lasted 60 days. The negative control diet was any adverseaffect on cannibalism, but it was negatively affect on egg production and egg weight.Key words: Methionine, cannibalism, egg qualityen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMetiyonin düzeyinin damızlık yumurtacı tavuklarda kannibalizm ve yumurta kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffect of methionine levels on cannibalism and egg quality of breeder hens
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid9011162
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid179516
dc.description.pages41
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess