Show simple item record

dc.contributor.advisorAzabağaoğlu, M. Ömer
dc.contributor.authorDemirkol, Celal
dc.date.accessioned2021-05-08T10:07:33Z
dc.date.available2021-05-08T10:07:33Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669203
dc.description.abstractBu araştırmanın materyalini kırmızı et işleyen firmalar ve ?stanbul ilinde tüketiciler ile yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler oluşturmuştur. ?nsan beslenmesine olan katkısının yanında birçok kişiye istihdam sağlaması ve ulusal kalkınmaya olan katkısı ile bu sanayi dalı bazı sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Kırmızı et sanayinin karşılaştığı sorunların başında hammadde yetersizliği ve hammaddenin düzenli olarak sağlanamaması gelmektedir. Sektörde yetersiz koşullara sahip işletmelerin varlığı ve sağlıksız koşullarda üretim, sektörü olumsuz yönde etkilemektedir. Bununla birlikte kayıt dışı üretim hem haksız rekabete hem de tüketici bazında gıda güvenliği açısından sorunlara neden olmaktadır. Kırmızı et tüketim miktarları incelendiğinde; yıllık kişi başına düşen dana eti tüketim miktarı10,73kg, koyun eti tüketim miktarı 2,30kg, sakatat tüketim miktarı 1,91kg'dır. Yıllık kişi başına düşen tavuk eti tüketim miktarı ise 16,93kg'dır. Kırmızı et ürünleri içerisinde daha çok dana eti tüketilmektedir. Genel et tüketimine bakıldığında tavuk eti, kırmızı ete göre daha fazla tüketilmektedir.ANAHTAR KELİMELER: Büyükbaş eti, küçükbaş eti, üretim, tüketim, pazarlama.
dc.description.abstractThe material of this research is consisting of the data which are obtained from red meat firms. Whole red meat firms and consumers in Istanbul have been included the research data. Red meat industry has some problems even though the contributions to human nutrition, employment level and national development. The first problem of the red meat industry is insufficient and disorganized supply of raw material. The existence of firms which produce unstandardized and unhygienic products affects the sector negatively. However, unregistered production causes some problems on food safety and this creates unfair competition. When the meat consumption is analyzed; cattle meat consumption for per person is 10,73 kg/year, sheep meat consumption is 2,30 kg/year, offal?s consumption for a person is 1,91 kg/year. Chicken meat consumption is 16, 93 kg/year. Cattle meat is consumed far more with in redmeat and red meat products. Chicken meat is consumed far more with in all red meat consumption.KEY WORDS: Bovine meat, sheep and goat meat, production, consumption, marketing.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTürkiye`de kırmızı et sektörünün sanayici ve tüketici düzeyinde analizi
dc.title.alternativeThe analysis of red meat sector at industry and consumer level in Turkey
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid9008018
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid179504
dc.description.pages153
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess