Avrupa Birliği ülkelerinde gıda denetim sistemleri ve ülkemizdeki sistemin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Demirci, Mehmet | |
dc.contributor.author | Sayin, Emir Olcay | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:07:33Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:07:33Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669201 | |
dc.description.abstract | Gıda denetimi, gıdaların üretimi, ilenmesi ve daıtımı konusundaki gelimelerve son yıllarda meydana gelen BSE gibi krizlerle giderek artan ekilde önem kazananbir konu olmutur. Türkiye'de uzun yıllar boyunca tüzük, yönetmelik ve kanunhükmünde kararnamelerle yürütülen ?gıda kontrolü? anlayıı, 2004 yılında ilk defa birkanunla ?gıda güvenlii? kavramına dönümütür. Avrupa Birlii müzakerelerinebalanmasıyla birlikte ülkemizin ulusal programında yer alan gıda kontrol sisteminingüçlendirilmesi ve mevzuata uyumun gerçekletirilmesi bir plana balanmıtır. Halendevam eden gıda kontrol sistemindeki düzenlemeler yine Avrupa Birlii üyeülkelerinden örnek alınarak yapılmaktadır. Bu çalıma ile Almanya, Avusturya, talya,Danimarka, ngiltere, spanya, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Letonyaülkelerindeki gıda güvenlii sistemi uygulamaları ele alınmı, ülkemizdeki sistemlebenzer ve farklı yanları karılatırma ve öneriler bölümünde ortaya konulmutur.Anahtar Kelimeler: Gıda Denetimi, Gıda Güvenlii, Resmi Kontrol, Gıda Kontrolü,Avrupa Birlii | |
dc.description.abstract | After the global crisis like BSE and the improvements in the harvesting,processing and transportation of foods, inspection of foodstuffs has been an increasinglyimportant issue in recent years. In Turkey, regulations took part for carrying out the?food control? strategy for long years. But in 2004, this approach turned into ?foodsafety? concept with the first food law. By the beginning of negotiations with EuropeanUnion, strengthening the food control system and adaptation of the acquis processeshave been planned. The on going arrangements are made by the modelling of EUmember countries. With this study, food safety system enforcements in Germany,Austria, Italy, Denmark, England, Spain, Finland, Czech Republic, Estonia and Latviaare discussed while similarities and differences are exposed in the ?comparison &suggestions? section.Keywords: Inspection of foodstuffs, Food Safety, Official Control, Food Control,European Union | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | Avrupa Birliği ülkelerinde gıda denetim sistemleri ve ülkemizdeki sistemin karşılaştırılması üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | A research on food inspection systems among the European Union members and comparison with the system in Turkey | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Food safety | |
dc.subject.ytm | Food industry | |
dc.subject.ytm | European Union | |
dc.identifier.yokid | 9008162 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 179506 | |
dc.description.pages | 61 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |