Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirci, Mehmet
dc.contributor.authorSayin, Emir Olcay
dc.date.accessioned2021-05-08T10:07:33Z
dc.date.available2021-05-08T10:07:33Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669201
dc.description.abstractGıda denetimi, gıdaların üretimi, ilenmesi ve daıtımı konusundaki gelimelerve son yıllarda meydana gelen BSE gibi krizlerle giderek artan ekilde önem kazananbir konu olmutur. Türkiye'de uzun yıllar boyunca tüzük, yönetmelik ve kanunhükmünde kararnamelerle yürütülen ?gıda kontrolü? anlayıı, 2004 yılında ilk defa birkanunla ?gıda güvenlii? kavramına dönümütür. Avrupa Birlii müzakerelerinebalanmasıyla birlikte ülkemizin ulusal programında yer alan gıda kontrol sisteminingüçlendirilmesi ve mevzuata uyumun gerçekletirilmesi bir plana balanmıtır. Halendevam eden gıda kontrol sistemindeki düzenlemeler yine Avrupa Birlii üyeülkelerinden örnek alınarak yapılmaktadır. Bu çalıma ile Almanya, Avusturya, talya,Danimarka, ngiltere, spanya, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Letonyaülkelerindeki gıda güvenlii sistemi uygulamaları ele alınmı, ülkemizdeki sistemlebenzer ve farklı yanları karılatırma ve öneriler bölümünde ortaya konulmutur.Anahtar Kelimeler: Gıda Denetimi, Gıda Güvenlii, Resmi Kontrol, Gıda Kontrolü,Avrupa Birlii
dc.description.abstractAfter the global crisis like BSE and the improvements in the harvesting,processing and transportation of foods, inspection of foodstuffs has been an increasinglyimportant issue in recent years. In Turkey, regulations took part for carrying out the?food control? strategy for long years. But in 2004, this approach turned into ?foodsafety? concept with the first food law. By the beginning of negotiations with EuropeanUnion, strengthening the food control system and adaptation of the acquis processeshave been planned. The on going arrangements are made by the modelling of EUmember countries. With this study, food safety system enforcements in Germany,Austria, Italy, Denmark, England, Spain, Finland, Czech Republic, Estonia and Latviaare discussed while similarities and differences are exposed in the ?comparison &suggestions? section.Keywords: Inspection of foodstuffs, Food Safety, Official Control, Food Control,European Unionen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleAvrupa Birliği ülkelerinde gıda denetim sistemleri ve ülkemizdeki sistemin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research on food inspection systems among the European Union members and comparison with the system in Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFood safety
dc.subject.ytmFood industry
dc.subject.ytmEuropean Union
dc.identifier.yokid9008162
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid179506
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess