Tekirdağ ilinde faaliyette bulunan çeşitli gıda sanayi işletmelerinin ekonomik yapıları ve karşılaştırmalı finansal analizleri
dc.contributor.advisor | Güngör, Günay | |
dc.contributor.author | Gülgör, Feyzullah Tarik | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:07:29Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:07:29Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669186 | |
dc.description.abstract | Girişimciler tarafından kurulan tüm ticari işletmelerin temel amacı kâr elde etmektir. Kazanç elde edildiği sürece firmalar hayatlarını ve faaliyetlerini sürdürebilmektedirler. İşletmelerin ilk kurulma aşamasından, gelişip, olgunlaşmaya kadar ki tüm hayat evrelerinde en önemli sorunlarından biri finansman kaynağı yaratma olabilmektedir. işletmeler bu finansman sıkıntılarını ya kendi öz kaynaklarıyla veya faaliyetlerinden yarattıkları kaynaklarla gidermeye çalışmaktadırlar. Fakat, aynı sektörde birden fazla firma olması, rekabet koşullarını ve ekonomik şartları ağırlaştırmakta ve firmaların faaliyetlerinden sağladıkları bu kaynakların yetersiz kalmasına neden olabilmektedir.. Bu yüzden firmalar farklı kaynak arayışları içerisine girmek zorunda kalabilmektedirler. Ülkemizde özellikle kredi veren kurumlardan alınan krediler bu yabancı kaynakların başında gelmektedir. Firmalar kredi verenlerden özellikle bankalardan nakit veya diğer ihtiyaçları için kredi kullanmaktadırlar. Burada önemli olan kredi başvurusunda bulunanların kredi kurumlarınca değerlendirilen kredibiliteleridir. Kredi kurumları da kendilerini garanti altına almak kredileri verecekleri firmaları tanımak, geri ödeme alıp alamayacaklarını tespit etmek isterler. Bunun için de firmaları tanıtan bazı bilgiler gerekmektedir, bunlar; mali bilgilerden firma ortaklık durumuna kadar tüm bilgileri içermektedir. Mali anlamda bilgi sahibi olabilmenin tek yolu ise, temel mali tablolar olarak adlandırılan bilanço ve gelir tablosu bilgileridir. Burada araştırmanın amacını oluşturan, bu mali tabloların analizleri, analizlerin yorumlanması ve yorumlara göre finansal durum hakkında kararlar verilmesi konuları gündeme gelmektedir.Araştırmanın konusunu oluşturan mali tablolar un, yem ve yağ sektöründe faaliyet gösteren üç gıda firmasından seçilmiştir. Bu üç gıda firması ile ilgili olarak, ekonomik faaliyet sonuçları ve muhasebe süreçleri sonucunda oluşturulan temel mali tabloları verilmiştir. Temel mali tablolar olan bilanço ve gelir tablolarının finansal analizleri yapılmış ve firmaların ileride yaşayabileceği sıkıntılar belirlenerek ve çözüm önerilerinin sunulmuştur.ANAHTAR KELİMELER : Finansman, Finansal Yönetim, Mali Tablolar Analizi, Gıda Endüstrisi, Yabancı Kaynak. | |
dc.description.abstract | Creating financial resources could be one of the most important problems for the instutions at all life stages from building phase to mastering phases .İnstitutions try to solve these problems with their own sources or sources obtained from their activities.But competitive conditions, hardening economical situations can cause not enough resources provided from fırms activities.Accordingly,fırms can look for different sources. Firms use credits from credit suppliers for their cash or other needs. What important here is credibilities of those applied for credits . Credit instutions can need information to know firms.These include all from financial resources to situations of firm partnerships. To be informed about financial situations financial datum are used. Here subjects arise like aims of the researches ,financial table analyses interpretation of analyses and deciding according to comments made.Financial tables were chosen according to three food firms working on flour ,oil,baits.Related with these three food firms consisting economic activity results and basic financial tables during acountance processes have been given.Basic financial tables and income tables were analysed and problems of the firms to have in future were determined and solutions to them have been supplied.It has been determined that milk industry firm is the most powerful one by way of economy and credibility among the food firms in the example.The other arrangement can be made for flour and bait firms .Milk process firms use its resources activities for improving its market place and has been trying to make more developments. While increasing its sales with the help of market places ,some paying problems can be lived.This situation reflects to sales also cause not supplying demands .The most risk firms are bait firms at market and economic areas.Foreign resource is highly common.Its sales have increased and made its production mass during the increase of prices for mass production if a dispute arises there is a risk of production stopping.KEY WORDS: Finance, Financial Management, Financial Tables Analyses, Food Industry, Foreign Resource | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Tekirdağ ilinde faaliyette bulunan çeşitli gıda sanayi işletmelerinin ekonomik yapıları ve karşılaştırmalı finansal analizleri | |
dc.title.alternative | Economical structures and financial compared analyses of different food industry companies running in Tekirdağ city | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Financial analysis | |
dc.identifier.yokid | 302174 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 233288 | |
dc.description.pages | 211 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |