Trakya bölgesindeki çeltik kurutma tesislerinde aşırı kurutma probleminin kalite ve ekonomik açıdan etkilerinin saptanması
dc.contributor.advisor | Aktaş, Türkan | |
dc.contributor.author | Çatak, Suat | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:07:28Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:07:28Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669180 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, öncelikle Trakya Bölgesinde oldukça yaygın olarak kullanılmakta olan çekilir depo tipi kurutma tesislerinin genel durumu incelenmiştir. Araştırma kapsamında, bölgede en çok tercih edilen kurutuculardan 4 farklı marka hareketli depo tipi kurutucu sistem denemeye alınmıştır. Bu kurutucuların 3'ü yeni model (Model 2, 3 ve 4) ve biriside nispeten eski (Model 1) model seçilmiştir. Denemelerde Osmancık?97 çeltik çeşidi kullanılmıştır. Bu sistemlerin çeltik kalitesine etkilerini saptamak amacıyla her bir makineden kurutma öncesi ve kurutma sonrasında alınan örneklerde ilk ve son nem değerleri, maksimum kırıksız randıman değerleri, pirinç kırılma dirençleri ve çeltik örneklerinin fiziksel özellikleri saptanmıştır. Ayrıca depolama ve pişirme kalitesinin göstergesi olarak ısısal özelliklerden özgül ısı, ısı iletkenlik katsayısı ve ısı yayınım katsayısı değerleri de saptanmıştır. Saptanan kalite parametrelerine göre uygulamadaki bazı olumsuzluklar ve çözüm önerileri bildirilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this research, firstly general status of silo type paddy dryer that are widely used in Trakya Region was investigated. 4 different model dryers were selected to determine of effects on paddy physical properties and rice quality. Three of them are new model (Model 2, Model 3 and Model 4) and one of them is relatively old model (Model 1). Before and after drying. Samples were collected from the dryers to find the effects of dryers on rice quality namely initial and final moisture content values, physical properties of paddy samples, maximum rice performance without cracked kernel, rice rupture resistance. In addition to these quality parameters thermal properties namely specific heat, thermal conductivity and thermal diffusivity values of these samples were investigated as an indicator of storage and cooking quality. According to these investigated data, incorrect applications and some suggestions were reported. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Trakya bölgesindeki çeltik kurutma tesislerinde aşırı kurutma probleminin kalite ve ekonomik açıdan etkilerinin saptanması | |
dc.title.alternative | Determination of effects of overdrying problem in respect of quality and economic in paddy drying systems in Trache region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 304135 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 233335 | |
dc.description.pages | 47 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |