Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirci, Mehmet
dc.contributor.authorYildirim, Ayşen
dc.date.accessioned2021-05-08T10:07:28Z
dc.date.available2021-05-08T10:07:28Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669177
dc.description.abstractBu araştırma, Kırklareli ilinde geleneksel olarak üretilen pancar pekmezlerinin bazı kimyasal kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kırklareli ilinde 10 ayrı üreticiden 15'er günlük aralıklarla 3 kez örnek toplanmış, toplam 30 adet örnek kimyasal özellikleri yönünden analiz edilmiştir. Bulgular istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Kimyasal analiz sonuçlarına göre, ortalama değerler şöyledir: Toplam katı madde % 82,35, suda çözünür kuru madde % 75,36, toplam kül % 1,38, pH değeri 4,31, toplam asitlik (titrasyon asitliği) 156,1 mmol/kg, HMF değeri 231,76 mg/kg, toplam şeker % 62,13, invert şeker % 34,51, sakkaroz % 26,24, protein % 2,34, fosfor 929,4 mg/kg, demir 26,6 mg/kg, potasyum 3643,3 mg/kg, kalsiyum 122,7 mg/kg, sodyum 1566,1 mg/kg.
dc.description.abstractThe research was made in order to determine some chemical qualitive characteristics of beet molasses produced traditionally in Kırklareli city. Beet molasses samples were collected three times from ten producers in every 15 days, therefore, in Kırklareli city, total of 30 samples were analysed for chemical properties. The results were evaluated statistically. The following results were found from chemical analysis: Total dry matter 82,35 %, soluable dry matter 75,36 %, total ash 1,38 %, pH value 4,31, total acidity (titrable acidity) 156,1 mmol/kg, HMF value 231,76 mg/kg, total sugar 62,13 %, invert sugar 34,51 %, sucrose 26,24 %, protein 2,34 %, phosphorus 929,4 mg/kg, iron 26,6 mg/kg, potassium 3643,3 mg/kg, calcium 122,7 mg/kg, sodium 1566,1 mg/kg.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleKırklareli ilinde geleneksel olarak üretilen pancar pekmezlerinin bazı kimyasal özellikleri üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research on the some chemical properties of beet molasses produced traditionally in Kirklareli city
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid304201
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid233282
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess