Tekirdağ ve Çorum illerinde üretilen buğday ve çavdar unlarında aflatoksin miktarlarının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Gümüş, Tuncay | |
dc.contributor.author | Güher, Yasemin | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:07:26Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:07:26Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669168 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada farklı iklim özelliklerindeki illerimizden Çorum ve Tekirdağ'da, üretilen ve satışa sunulan tam buğday unu, ekmeklik un ve çavdar unu örneklerinde küf gelişimi ve aflatoksin oluşumu ile ilgili incelemeler yapılmış ve analiz sonuçlarının Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilen kriterlere uygunluğu değerlendirilmiştir. Çorum ilinden alınan 25 adet ekmeklik un, 20 adet tam buğday unu, 10 adet çavdar unu ve Tekirdağ ilinden alınan 10 adet ekmeklik un, 20 adet tam buğday unu ve 5 adet çavdar unu örneğinde küf ve aflatoksin analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda;Çorum ilinde maksimum aflatoksin miktarlarının çavdar unlarında tespit edilebilir limitin altında, tam buğday unu ve ekmeklik unlarda ise 0,56 ppb olduğu bulunmuş küf sayılarının ise çavdar unlarında 1,00x102- 1,05x104 kob/g, tam buğday unlarında 4,70x102-1,37x104 kob/g, ekmeklik unlarda 1,50x102-6,80x103 kob/g arasında olduğu tespit edilmiştir.Tekirdağ ilindeki maksimum aflatoksin miktarının ise çavdar unlarında 2,10 ppb, tam buğday unlarında 1,99 ppb, ekmeklik unlarda ise tespit edilebilir limitin altında olduğu bulunmuş, küf sayılarının da çavdar unlarında 4,00x103 -105 kob/g, tam buğday unlarında 1,70x103- 4,62x104 kob/g, ekmeklik unlarda ise 1,70x103-1,17x104 kob/g arasında olduğu tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this research, mold growth and aflatoxin formation were determined in whole wheat flour, bread wheat flours and rye flours produced and sold in Çorum and Tekirdağ provinces which are different in climate feature. Also results of analyses were compared with criterias of Turkish Food Codex. The mold counts and aflatoxin amounts were analyzed in 25 bread wheat flour samples, 20 whole wheat flour samples and 10 rye flour samples which were taken from Çorum province and 10 bread wheat flours samples, 20 whole wheat flour samples and 5 rye flour samples taken from Tekirdağ province. The results are follows;In the rye flours taken from Çorum province, maximum aflatoxin amounts were under the detection limits and in whole wheat flours and bread wheat flours, aflatoxin amounts were determined as 0.56 ppb. Mold counts were found as 1.00x102-1.05x104 cfu/g in rye flours, 4.70x102-1.37x104 cfu/g in whole wheat flours and 1.50x102-6.80x103 cfu/g in bread wheat flours.Maximum aflatoksin amounts in rye flours, whole wheat flours and bread wheat flours taken from Tekirdağ province were determined as 2.10 ppb, 1.99 ppb and under detection limits, respectively. Mold counts in rye flours, whole wheat flours and bread wheat flours were determined as 4.00x103-105 cfu/g, 1.70x103-4.62x104 cfu/g and 1.70x103-1.17x104 cfu/g, respectively. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Tekirdağ ve Çorum illerinde üretilen buğday ve çavdar unlarında aflatoksin miktarlarının belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of aflatoxin in wheat and rye flours produced in provinces of Tekirdağ and Çorum | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 305768 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 233261 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |