İstanbul ilinde tüketime sunulan kırmızıbiberlerin bazı patojenler, kimyasal ve toksikolojik maddeler yönünden incelenmesi üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Bilgin, Bilal | |
dc.contributor.author | Çalişkan, Bülent | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:07:24Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:07:24Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669159 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, İstanbul İlinde baharat paketleyen ve son tüketiciye ulaştıran büyük ölçekli 5 işletmeden bir yıl boyunca her ay alınan kırmızıbiber örnekleri Aflatoksin B1, toplam Aflatoksin, Sudan 1 ve Sudan 4 boyaları ve bazı patojenler yönünden incelenmiştir.Toplam 60 numunede HPLC metodu ile yapılan analiz sonucunda 14 tanesinin (% 26,7) Aflatoksin B1, 10 tanesinin (% 16,7) toplam Aflatoksin yönünden yasal limitler üzerinde olduğu belirlenmiştirAraştırılan toplam örneklerin 5 tanesininde (% 8,3) Sudan 1 ve 4 tanesinde ise (% 6,7) Sudan 4 boyası tespit edilmiştir.İncelenen patojen mikroorganizmalardan Salmonella spp., Bacillus cereus ve S. aureus hiçbir örnekte saptanmamıştır. | |
dc.description.abstract | In this study, totally sixty red pepper samples, derived from five big spice packaging companies for monthly during one year in Istanbul province, were analyzed concerning Aflatoxin B1, total Aflatoxin, Sudan 1, Sudan 4 and some pathogens.Aflatoxin B1 and total Aflatoxin, examined by HPLC method, were found higher from the legal limits in 14 (26.7 %) and 10 samples (16.7 %) from 60 samples, respectively.Sudan 1 and Sudan 4 dyes were detected in five (8.3 %) and four (6.7 %) samples examined from sixty samples, respectively.There was no found any Salmonella spp., Bacillus cereus and S. aureus in all samples. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | İstanbul ilinde tüketime sunulan kırmızıbiberlerin bazı patojenler, kimyasal ve toksikolojik maddeler yönünden incelenmesi üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | A research on the examination of red pepper, which is ready to consume in Istanbul province, in the case of some pathogens, chemicals and toxicological residues | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Bacillus cereus | |
dc.subject.ytm | Paprika | |
dc.subject.ytm | Staphylococcus aureus | |
dc.identifier.yokid | 311636 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 233295 | |
dc.description.pages | 39 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |