Show simple item record

dc.contributor.advisorBüyükyılmaz, Mustafa
dc.contributor.authorYilmaz, Çiğdem
dc.date.accessioned2021-05-08T10:07:20Z
dc.date.available2021-05-08T10:07:20Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669139
dc.description.abstractBu araştırma Tekirdağ ekolojisinde yetiştirilen MM 106 anacı üzerine aşılı Starkrimson Delicious ve Granny Smith elma çeşitlerinde NAA, elle seyreltme uygulamalarının meyve seyreltmesi, meyve kalitesi (meyve boyutları, meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı, titre edilebilir toplam asit miktarı, meyvede pas ve deformasyon ve verim) üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Deneme ağaçlarına; NAA'in 5, 10 ve 15 ppm'lik dozları tam çiçeklenmeden 20 gün sonra uygulanmıştır. Elle seyreltme Haziran dökümünden sonra her hüzmede bir meyve kalacak şekilde yapılmıştır.Deneme sonucunda; Granny Smith elma çeşidinde uygulamaların meyve seyreltme oranı üzerine etkisi önemli bulunmuş, en yüksek meyve seyreltme oranı, elle seyreltme uygulamasından elde edilmiş, NAA dozları arttıkça seyreltme etkisi de artmıştır. Uygulamalar meyve kalite özellikleri ve verim üzerine etkili olmamıştır. Starkrimson Delicious çeşidinde ise uygulamaların etkisi önemsiz bulunmuştur. Starkrimson Delicious çeşidinde, NAA uygulamalarının toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) ve titre edilebilir toplam asit (TETA) miktarları üzerine etkileri istatistikî olarak önemli bulunmuş, en etkili uygulama NAA'in 10 ppm'lik dozu olmuştur. Uygulamaların diğer kalite özellikleri, verim ve meyve seyreltmesi üzerine etkili olmadıkları saptanmıştır.
dc.description.abstractThe aim of this research is to investigate the effects of NAA(Napthalene Asetic Acid) and manual thinning applications on fruit thinning, quality characteristics such as fruit dimensions, fruit weight, fruit flesh firmness, total soluble solids and titratable acid contents, russeting and deformation of fruit and yield of Strarkrimson Delicious and Granny Smith apple cultivars grown on MM 106 rootstocks grown in Tekirdağ ecology.5 ppm, 10 ppm and 15 ppm doses of NAA were applied to trees 20 days after full bloom. Hand thinning was made by leaving a single fruit on each cluster after June drops, no thinning was evaluated as control.As a result of the experiment, effects of thinning applications on fruit thinning of Granny Smith cultivar were found to be statistically important as the highest thinning effect obtained from hand thinning. As the NAA doses increased thinning effect of NAA was increased as well. Thinning applications did not affect on fruit quality characteristics and yield of Granny Smith apple. On the other hand, effects of thinning applications on total soluble solids (TSS) and titratable total acid (TTA) of Strarkrimson Delicious cultivar were found to be statistically important. The most effective dose was 10 ppm of NAA. Other quality characteristics, yield and fruit thinning were not affected by different thinning applications.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTekirdağ ekolojisinde yetiştirilen bazı önemli elma çeşitlerinde kimyasal seyreltme
dc.title.alternativeChemical thinning in certain apple variety which grown in Tekirdağ ecology
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid321944
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid233258
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess