dc.contributor.advisor | Gümüş, Tuncay | |
dc.contributor.author | Dündar, Dilek | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:07:19Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:07:19Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669135 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, İstanbul ilinde tüketime sunulan kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin A, kuru üzümlerde ise sadece okratoksin A varlığı incelenmiştir. Araştırmada kullanılan örnekler toptan/perakende satış noktaları ile üretim/paketleme tesislerinden alınmıştır. Aflatoksin ve okratoksin A analizleri HPLC ile yapılmıştır. 2006 yılında alınan 15 adet kuru incir örneğinden sadece ikisinde 46,92 µg/kg ve 47,46 µg/kg düzeylerinde toplam aflatoksin tespit edilmiştir. 2007 yılına ait 12 örnekten ise dördünde aflatoksin tespit edilmiştir. Tespit edilen toplam aflatoksin değerleri 10,25 µg/kg, 1,84 µg/kg, 155,26 µg/kg ve 6,28 µg/kg'dır. İncelenen 27 örnekte tespit edilen toplam aflatoksin değerlerinin yalnızca iki tanesi ilgili Tebliğ'de belirlenmiş olan yasal limit dahilinde iken, toksin tespit edilen diğer dört örnek yasal sınırların üzerindedir. Kuru incirde okratoksin A varlığını incelemek amacıyla 2007 yılında alınan 15 adet örnekten sekizinde toksin tespit edilmiştir. Tespit edilen değerler 1,63 µg/kg, 4,13 µg/kg, 2,56 µg/kg, 2,57 µg/kg, 3,02 µg/kg, 4,33 µg/kg, 1,01 µg/kg ve 1,01 µg/kg olup, tamamı ilgili Tebliğ ile belirlenen yasal limitler dahilindedir. Kuru üzüm örneklerinde okratoksin A varlığını belirlemek amacıyla alınan 52 adet örnekten 14 adedinde toksin tespit edilmiştir. Belirlenen en düşük değer 0,34 µg/kg iken en yüksek değer 4,64 µg/kg'dır. Tespit edilen toksin miktarları kuru üzüm için belirlenmiş olan maksimum okratoksin A seviyesinin altındadır.Anahtar kelimeler: Aflatoksin, Kuru incir, Kuru üzüm, Mikotoksin, Okratoksin A | |
dc.description.abstract | In this research, existence of aflatoxin and ochratoxin A in dried figs and ochratoxin A in dried grape fruits in Istanbul were determined. The samples used in this research were collected from retail and wholesale markets or packaging units. HPLC method was used. Aflatoxins were found out in 2 of the 15 dried fig samples which were collected in 2006. In these samples the total aflatoxin levels are 46.92 µg/kg and 47.46 µg/kg. In 2007, 4 of 12 dried fig samples contained aflatoxin. The total aflatoxin levels of these samples are 10.25 µg/kg, 1.84 µg/kg, 155.26 µg/kg and 6.28 µg/kg. Among 27 dried fig samples, only 2 of the detected aflatoxin levels are in accordance with legal limits. 6 of the detected aflatoxin levels exceeded the legal limits. In 2007, the ochratoxin A content of 15 dried fig samples were determined. 8 of 15 samples contained ochratoxin A and the detected levels are 1.63 µg/kg, 4.13 µg/kg, 2.56 µg/kg, 2.57 µg/kg, 3.02 µg/kg, 4.33 µg/kg, 1.01 µg/kg and 1.01 µg/kg. All of these toxin levels accord with legal limits. 52 dried grape fruits are examined for their ochratoxin A content and the toxin levels ranged from 0.36 µg/kg to 4.64 µg/kg. These detected levels are below the maximum legal limit which is determined for dried wine fruits, and raisins.Key words: Aflatoxin, Dried figs, Dried grape fruits, Mycotoxins, Ochratoxin A | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | İstanbul ilinde satışa sunulan kuru incir ve kuru üzümlerde aflatoksin ve okratoksin a varlığı | |
dc.title.alternative | Aflatoxin and ochratoxin a contents in dried figs and dried grape fruits sold in Istanbul | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 322274 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 233290 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |