Show simple item record

dc.contributor.advisorTaşan, Murat
dc.contributor.authorKarahasanoğlu, Yasin
dc.date.accessioned2021-05-08T10:07:18Z
dc.date.available2021-05-08T10:07:18Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669130
dc.description.abstractBu araştırmada bitkisel yağ tesislerinde ortam havasındaki n-hekzan, toz ve termal konfor değerleri belirlenmiştir. Ayrıca bu değerlerin işçi ve çevre sağlığı limit değerleri ile karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışmada, çözücü (n-hekzan) ekstraksiyon yöntemi ile ham yağ üretimi gerçekleştiren 5 orta ölçekli tesis seçilmiştir. Bu tesislerden 2`sinde aynı zamanda kimyasal rafinasyon yöntemi kullanılarak rafine yağ üretimi de yapılmaktadır. Örnekleme işlemini uygulayabilmek amacıyla tesis içerisinde ve dışarısında farklı konumlar belirlenmiştir. Örnekleme işlemleri, tesislerin tam kapasitede faaliyet gösterdikleri süre içerisinde yapılmıştır.Elde edilen sonuçlar ortam havasındaki n-hekzan değerlerinin yasal limitin çok altında olduğunu göstermektedir. Ayrıca, toz değerlerinin çalışma koşullarına uygun olduğu ve sıcaklık değerlerinin de işyeri ortamı klima koşulları kriterleri arasında bulunduğu tespit edilmiştir.Bu tip işletmelerde söz konusu analizlerin sürekliliği sağlanmalı, işçi ve çevre sağlığını etkileyebilecek olan risklerin önceden tespit edilerek herhangi bir olumsuz durum oluşmadan engellenmesi gerekmektedir.
dc.description.abstractThe objective of this study was to determine the ambient air n-hexane, particle matter and thermal comfort values of selected vegetable oil plants. The obtained results were compared with the national regulations pertaining to employee and environmental health. In the work, totally five vegetable oil companies which are used continuous solvent extraction with n-hexane processes. Also, two of these companies are used chemical refining method for production of refined vegetable oils. Different locations inside and outside vegetable oil plants were determined to apply the sampling. The sampling was made when the vegetable oil companies reached to full production capacities.According to the analyses results, the values of ambient air n-hexane and particle matter were below the legal limits for employee and environmental health protection. The thermal comfort values were between workplace climate condition legal limits.In such plants, continuity of these analyses should be maintained, the risks that may affect the employee and environmental health should be fixed initially and they should be prevented before any negation that may happen.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleBitkisel yağ tesislerinde ortam havasındaki n-hekzan, toz ve termal konfor değerlerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the values ambient air n-hexane, particle matter and thermal comfort in vegetal oil units
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid323880
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid233322
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess