Hazır yemek üretimi yapan işletmelerde çalışanların hijyen bilgi düzeylerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Gümüş, Tuncay | |
dc.contributor.author | Demirel, Sinem | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:07:04Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:07:04Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669064 | |
dc.description.abstract | İstanbul piyasasında, hazır yemek üretimi yapan işletmelerde çalışanların, hijyen bilgi düzeylerinin ölçülmesi amacıyla yapılan araştırmada, 452 personele yüz yüze sorma yöntemiyle 21 soruluk anket formu uygulanarak, çalışanların eğitim ve hijyen bilgi düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmada personelin çoğunun erkek olduğu (%69,02), öğrenim durumlarına bakıldığında; %45,1'inin ilkokul, %49,5'inin ortaöğrenim ve %5,3'ünün üniversite mezunu olduğu ortaya çıkmıştır. Meslekte geçen hizmet sürelerinin 1-5 yıl arasında yoğunlaştığı (%43,4) ve yarıdan fazlasının hijyen eğitimi aldığı (%58,4) belirlenmiştir. Çalışanların %3,5'inin gıda zehirlenmelerinin belirtilerini bilmedikleri, %79'6'sının dışkı kökenli bakteri olarak E.coli'yi bilmedikleri tespit edilmiştir. Hijyen eğitimi alan personelin almayan personele oranla, daha bilgili olduğu ancak hijyen eğitimi alan personelin de yeterli bilgi düzeyine sahip olmadığı belirlenmiştir.Uygulamadaki bu mevcut eksikliklerin düzeltilmesi için en etkili yolun, hizmet içi eğitim programları ile çalışanların eğitilmesi ve resmi kuruluşlarca etkin bir gıda kontrolünün yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | The education and hygiene levels of the employees were tried to be determined in a study that aimed to measure the knowledge of hygiene levels of employees who work in the package food business by carrying out a survey of 21 questions to 452 employees with face to face questioning method.When the education levels that the majority of the employees were males (%69,02) examined, it was found out that %45,1 of them were graduated from primary school, %49,5 were graduated from high school and %5,3 of them were graduated from university. The length of their service in the business majored on 1 to 5 years (%43,4) and more than half of the employees got hygiene training (%58,4). It was ascertained that %3,5 of the employees do not know the poisoning signs and %79,6 of the employees do not know E.coli as a type of bacteria that lives in people?s intestines. The employees who got hygiene training are more knowledgeable in comparison with the employees who didn?t get hygiene training, however, it was determined that the employees who got hygiene training, do not have the necessary level of knowledge still.It was concluded that in order to fix the present deficiencies inputting into practice, the best solution is to train the employees with in-service training and an effective food control should be carried out by government agencies. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Hazır yemek üretimi yapan işletmelerde çalışanların hijyen bilgi düzeylerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of knowledge level on hygiene of the employees working in catering enterprises | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 345165 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 257011 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |