Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde tane fiziksel özelliklerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Çelik, Salih | |
dc.contributor.author | Aydin, Serkan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:06:54Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:06:54Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/669016 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada 12 sofralık üzüm çeşidinin tanelerinin fiziksel özelliklerini belirleyebilmek ve çeşitler arasında fiziksel farklılıkları ortaya koymak amacıyla 5 farklı ölçüm kriteri esas alınarak bir değerlendirme yapılmıştır. Tane Yarılma Direnci (TYD), Tane Elastikiyeti (TE), Tane Eti Sertliği (TES), Tanenin Sapından Ayrılma Kuvveti (TAK), Tane Üzerindeki Mumsu Tabaka Miktarı (TMTM) her çeşit için ayrı ayrı ölçülmüştür. TYD ölçümlerinde en düşük değer Tekirdağ Çekirdeksizi'nden (581,45 g), en yüksek değer de Hafızali (1972,74 g) çeşidinden elde edilmiştir. TE ölçümlerinde en düşük değer Tekirdağ Çekirdeksizi (96,27 g), en yüksek değer Yalova İncisi'nden (398,62 g) alınmıştır. TES ölçümlerinin verileri incelendiğinde en düşük değer Hamburg Misketi'ne (0,041 g) ait iken en yüksek değer Ribol'e (0,224 g) ait bulunmuştur. TAK verilerinde en düşük değer Yalova İncisi (237,29 g), en yüksek değeri de Italia (589,0 g) çeşidi vermiştir. TMTM ölçümlerinde en düşük değer Müşküle'de (0,59 mg), en yüksek değer de Tekirdağ Çekirdeksizi'nde (3,57 mg) elde edilmiştir. Her uygulama için yapılan varyans analizlerinde çeşitler arasındaki farklar önemli bulunmuştur.Anahtar kelimeler: Üzüm tanesi, yarılma direnci, tane elastikiyeti, tane eti sertliği, mumsu tabaka. | |
dc.description.abstract | Evaulation based on 5 different measurement criteria was conducted on 12 table grape cultivars to determine berry physical differences between varieties. Berry cracking tolerance (BCT), berry elasticity (BE), berry flesh firmness (BFF), power of berry seperate from stalk (PBS), the amount of waxy layer on berry (TAWB) were measured for eaach cultivars. The lowest amount of BCT was counted in Tekirdağ Çekirdeksizi with 581,45 g and the highest was in Hafızali with 1872,79 g. Acording to BE results Tekirdağ Çekirdeksizi gave the lowest level with 96,27 g and Yalova İncisi was the highest 398,62 g. On the other hand Hamburg Misketi was the lowest with 0,041 g and Ribol the highest with 0,224 g in the point of BFF values. PBS valus showed that the lowest level was in Yalova İncisi (227,29 g) and the highest in Italia (589,0 g). Besides due to TAWB the lowest value measured on Müşküle (0,59 mg) and the highest on Tekirdağ Çekirdeksizi (3,57 mg). Differences among all cultivars were found important at variance analysis.Key words: grape berry, cracking tolerance, berry elasticity, berry flesh firmness, waxy layer. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde tane fiziksel özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Evaluation of berry physical characteristics in some table grape cultivars | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 355125 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 257000 | |
dc.description.pages | 38 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |