Tritikale-Macar fiği hasılına enzim ve laktik asit bakterileri inokulant ilavesinin silaj kalitesi üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Özdüven, Mehmet Levent | |
dc.contributor.author | Can, Levent | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:06:38Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:06:38Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668938 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma laktik asit bakteri inokulantları ve/veya enzimlerin, tritikale-Macar fiği karışımı silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite, hücre duvarı kapsamı ve in vitro organik madde sindirilebilirliği özellikleri üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile düzenlenmiştir. Araştırmada kullanılan tritikale-Macar fiği karışımı hasılları süt olum:çiçeklenme başlangıcı ve hamur olum:çiçeklenme sonu dönemlerinde hasat edilmiştir. Laktik asit bakteri inokulantı olarak Inoculant-1188 (Pioneer®, USA), Enzim karışımı olarak Sil-All (Allteck, UK) kullanılmıştır. İnokulantlar silajlara 6.00 log10 koloni form ünite/g düzeyinde katılmışlardır. Tritikale:Macar fiği karışımları yalnızca gaz çıkışına olanak tanıyan, 1,0 litrelik özel kavanozlara silolanmıştır. Kavanozlar laboratuvar koşullarında 25±2°C'de depolanmışlardır. Silolamadan sonraki 2, 4, 8 ve 45. günlerde her gruptan 3' er kavanoz açılarak silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda açılan tüm silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Ayrıca bu silajların, in vitro organik madde sindirilebilirliği saptanmıştır. Sonuç olarak LAB inokulantı ve enzimler, tritikale:macar fiği silajlarının fermantasyon özelliklerini artırmış ancak aerobik stabilitelerini düşürmüştür. Laktik asit bakteri+enzim karışımı inokulant, silajların asit deterjanda çözünmeyen lif ve selüloz kapsamını düşürürken, in vitro organik madde sindirilebilirliğini artırmıştır.Anahtar kelimeler: Tritikale:Macar fiği Karışımları, Laktik asit bakteri inokulantları, Enzim, Fermantasyon, Aerobik stabilite, Hücre duvarı kapsamı, in vitro organik madde sindirilebilirliği | |
dc.description.abstract | This study was carried out to determine the effects of lactic acid bacteria (LAB) inoculants and/or enzymes on the fermentation, aerobic stability and in vitro organic matter digestability characteristics of triticale:Hungarian vetch mixture silages. Triticale:Hungarian vetch mixtures was harvested at milking: early bloom and dough:late bloom stage. Inoculant-1188 (Pioneer®, USA), and enzyme (Global Nutritech, TR) were used as lactic acid bacteria, enzyme and lactic acid bacteria+enzyme mixture inoculants. Inoculants were applied to silages at 6.00 log10 cfu/g levels. After treatment, the chopped triticale:hungarian vetch was ensiled in 1.0 liter special anaerobic jars, equipped with a lid enabling gas release only. The jars were stored at 25±2°C under laboratory conditions. Three jars from each group were sampled for chemical and microbiological analysis 2, 4, 8 and 45 days after ensiling. At the end of the ensiling period all silages were subjected to an aerobic stability test for 5 days. In addition, in vitro organic matter digestability of these silages were determined. LAB and enzymes increased characteristics of fermentation but impaired aerobic stability of triticale:hungarian vetch silages. Lactic acid bacteria+enzyme mixture inoculant decreased acid detergent fiber and celluloses content and increased in vitro organic matter digestability of silages.Keywords : Triticale:Hungarian vetch mixtures, Lactic acid bacterial inoculants, Enzyme, Fermentation, Aerobic stability, Cell wall content, in vitro organicmatter digestability | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Tritikale-Macar fiği hasılına enzim ve laktik asit bakterileri inokulant ilavesinin silaj kalitesi üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of inoculants and/or enzymes on the fermentation,aerobic stability and in vitro organic matter digestability characteristics of triticale:Hungarian vetch silages | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 383954 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 283219 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |