Yonca balya silajlarında farklı katkı maddesi kullanımının silaj kalitesi ve aerobik stabilite üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Polat, Cemal | |
dc.contributor.author | Vatansever, Merve | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:06:26Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:06:26Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668883 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma farklı katkı maddelerinin yonca silajları üzerinde silaj kalitesi ve aerobik stabilite üzerinde etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan yonca hasılları aynı sezonda üç farklı biçim zamanında biçilerek elde edilmiştir. Çalışmada formik asit ve laktik asit bakteri inokulantı kullanılmıştır. Laktik asit bakteri inokulantı olarak Microbios ® (Cuprem, USA) ve formik asit olarak da %85 asit ihtiva eden formik asit kullanılmıştır. Silajlar, ton silajda 35,72 mg inokulant ve 0,72 kg formik asit içerek şekilde hazırlanmıştır. Yonca siloları dış ortamda muhafaza edilmiştir. Silolama dönemi sonunda her muamele grubundan 2'şer silo açılarak silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda açılan tüm silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Sonuç olarak laktik asit bakteri inokulantı ve formik asit, yonca silajlarında kaliteyi arttırmış, özellikle formik asit pH düşüşünde önemli rol oynamıştır. Aerobik stabilite açısından; kullanılan katkı maddeleri silajların pH değerlerine olumlu etki etmiş, fakat maya ve CO2 yoğunluklarını etkilememiştir. | |
dc.description.abstract | This study was carried out to determine the effects of different additives (formic acid, inoculant, F+I and control group) on the silage quality and aerobic stability of alfalfa silages.Alfalfa was harvested in three different period of the same season (3rd, 4th and 5th). Formic acid and lactic acid bacteria inoculant were used in this study. Microbios ® (Cuprem, USA) used as Lactic acid bacteria inoculant and formic acid which contains %85 acids were used as formic acid. Silages were prepared as to be 35.72 mg inoculant per ton of silage and 0.72 kg formic acid per ton of silage. Alfalfa silos have been stored in outside. At the end of the ensiling period, two silos of each treatment group were opened and chemical and microbiological analyses were made. Aerobic stability test was applied to all silages which were opened at the end of the ensiling period for five days. Consequently lactic acid bacteria inoculants and formic acid increased the quality of alfalfa silages, formic acid, in particular, have played an important role in the pH falls. In terms of aerobic stability, additives used had a positive effect on pH values of silages, but they did not affect yeast and CO2 concentrations. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Yonca balya silajlarında farklı katkı maddesi kullanımının silaj kalitesi ve aerobik stabilite üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of using different additives on the silage quality and aerobic stability of alfalfa silages | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 393480 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 297683 | |
dc.description.pages | 68 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |