Niğde ve Kayseri İlleri tavukçuluk işletmelerinin yapısal özellikleri, ekonomik durumları, sorunları ve çözüm yolları
dc.contributor.advisor | İpek, Haluk | |
dc.contributor.author | Noyan, Mevlüt | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:06:24Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:06:24Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668872 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Niğde ve Kayseri illerinde bulunan tavukçuluk işletmelerinin mevcut durumları, teknik özellikleri ve sorunları üzerinde durulmuş, yetiştiriciye yardımcı olabilecek çözüm yolları sunulmuştur. Araştırma materyalini Niğde ve Kayseri illerinde bulunan 20 broiler, 22 yumurta tavuğu işletmesi oluşturmuştur. İşletmeler ile ilgili bilgiler anket yöntemi ile toplanmıştır ve bu bilgilerin değerlendirilmesinde `ADA` bilgisayar paket programı kullanılmıştır. Bölgedeki tavukçuluk işletmelerinin çoğunun 1985 sonrası kurulduğu görülmüştür. Yetiştiricilerin işe başlarken çok büyük kısmının tecrübesi olmadığı gibi; işletmelerinde teknik eleman bulundurmamaları sebebiyle ilk yıllarda büyük sıkıntı çektikleri özellikle bulaşıcı hastalıklarda çok fazla ölüm olaylarının görülmesi v.b. tespit edilmiştir. İşletme sahipleri pazarlamada işbirliği yapılan kuruluşların teknik elemanlarından faydalanmaktadırlar. Bölgedeki işletmelerde duvar malzemesi olarak taş (% 56) tercih edilmekte bunu sırasıyla briket (% 26) ve tuğla (% 18) izlemektedir. Kümeslerin havalandırılmasında doğal havalandırma tercih edilmektedir. İşletmelerde ortalama yemden yararlanma oranı 2.2 olarak bulunmuştur. Bunun yanında yemden yararlanma oranı farklı işletmelerde minimum 1.7, maksimum 3.0 olarak tespit edilmiştir. Broilerler yerde, yumurtacılar kafeste yetiştirilmektedir. Broiler işletmelerinde m^'de 10-12 piliç, yumurtacı işletmelerde ise kafes gözünde 4-5 tavuk barındırılmaktadır. En çok görülen hastalıklar İnfeksiyoz Bronşitis, Gumboro, Newcastle ve Kanibalizm'dir. önemli sorunlar şöyle sıralanabilir. Yem, hastalıklar, damızlık materyal temini, işletme sahibi ve işçilerin eğitim yetersizliği, yetersiz barınak-donanımı ve kredi zorlukları. Sonuç olarak; daha verimli bir üretim ve tavukçuluğun gelişmesi için konuyla ilgili teknik ve ekonomik tedbirler alınmalıdır. Pazarlama konusunda ise mevcut organizasyonlar geliştirilerek daha iyi bir organizasyona gidilmelidir. | |
dc.description.abstract | Determining the present structure and problems of poultry farming in Niğde and Kayseri cities to make some suggestions in order to, overcome these problems and improve the production are aimed in this study. The material is presently active poultry farms in the province that are 42 in total, which 20 of them are broiler, 22 of them are layer. The information about these farms are obtained by means irtterwiev and the obtained information is analyzed by a computer programme called ADA. When regional research has been carried out it has been found that, since 1985 most of the farmers which deal with poultry production were inexperienced and due to the lack of technicians they had difficulties because of the diseases, which has accompanied by a high rate deaths. Farmers who deal with production usually have collaborated with the technicians of the marketing company. The regional farmers has prefered stone (56 %), briquette (26 %), and brick (18 %) in building the walls of the hen coops. Food consumption is determined to be 2.2 kg/bird, food consumption max. 3.0 kg/bird, min.1.7 kg/bird. The broilers are kept on the floor, layers are kept in cages. The stocking rate is 10-12 bird/m^ and 4-5 bird/cage respectively for broiler and layer farms. The most common poultry diases are Inf. Bronchitis, Gumboro, New-castle and canibalisme. As a result, the important problems in poultry can be summarised as follows; food, diseases, breding stock, credit and the unexperienced managements as well as the lack of education among the workers and the inadequet facilities of the hen coops all effects the poultry production. Therefore; in future, technical improvements and economical measurements must be taken, as well as marketing developments. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Niğde ve Kayseri İlleri tavukçuluk işletmelerinin yapısal özellikleri, ekonomik durumları, sorunları ve çözüm yolları | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Kayseri | |
dc.subject.ytm | Niğde | |
dc.subject.ytm | Economic analysis | |
dc.subject.ytm | Chicken farming | |
dc.subject.ytm | Agricultural enterprises | |
dc.identifier.yokid | 50317 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 50317 | |
dc.description.pages | 47 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |