Show simple item record

dc.contributor.advisorBiçer, Osman
dc.contributor.authorTapki, İbrahim
dc.date.accessioned2021-05-08T10:06:23Z
dc.date.available2021-05-08T10:06:23Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668869
dc.description.abstractV oz Bu çalışmada, Hatay bölgesindeki süt sığın yetiştiriciliği ve sığır besiciliği yapılan tarım işletmelerinin teknik, ekonomik ve yapısal özellikleri araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre süt sığırcılığı yapılan işletmelerin % 75 (75 işletme)' i ekstansif koşullarda yetiştiricilik yapmaktadır. Bölgedeki süt sığır varlığının % 10' unu kültür ırkları, % 46' sini melez genotipler ve % 44' ünü de yerli ırklar oluşturmaktadır. İşletme başına ortalama sağmal inek sayısı ise 4.2 baş olarak hesaplanmıştır. Sığır besiciliği yapılan işletmelerin % 96 (45 işletme)' sı entansif koşullarda besicilik yapmaktadır. İşletme başına hayvan varlığı 34 baş, arazi varlığı ise 56.5 dekar olarak hesaplanmıştır. Etüd edilen işletmelerde görülen en önemli sorunlar: Üretilen sütün, damızlık hayvanların ve etin değer fiyata satılamaması, çayır ve meraların yetersizliği, sermaye yetersizliği, kredi miktarının yetersizliği ve kredi alımında görülen zorluklardır.
dc.description.abstractVI ABSTRACT In this study, the technical, economical and structural characteristics of presently active dairy and feeding cattle farms in Hatay region are examined. 75 % of dairy farms (65 farms) produce under extensive conditions. The composition of dairy cattle population that examined in this study is 10 % exotic breeds, 46 % crossbred genotypes and 44 % indigenous breeds. Average dairy cattle size per farm is 4.2 head. 96 % of feeding cattle farms(45 farms) pruduce under intensive conditions. Average feeding cattle number per farm is 34 head and average land size per farm is 56.5 da. The main problems that dairy and feeding cattle farmers complain can be summerized as, not to receive high price for milk, beef and the breeding stock produced, not adequate pasture - forage, shortage in capital and credits and difficulties in crediting,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleHatay ili ve çevresinde süt sığırı yetiştiriciliği ve sığır besiciliği yapılan tarım işletmelerinin teknik, ekonomik ve yapısal özellikleri
dc.title.alternativeThe technical, economical and structural characterics of presently active dairy and feeding cattle farms in Hatay region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmDairy herds farms
dc.subject.ytmEconomic analysis
dc.subject.ytmHatay
dc.subject.ytmAgricultural enterprises
dc.subject.ytmCattle fattening farms
dc.subject.ytmZootechnics
dc.identifier.yokid50245
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid50245
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess