Hatay`ın Amik Ovası koşullarında ICARDA`dan temin edilen ekmeklik buğday genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Kılınç, Mehmet | |
dc.contributor.author | Temizkan, Didem | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:06:20Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:06:20Z | |
dc.date.submitted | 1998 | |
dc.date.issued | 2020-12-20 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668841 | |
dc.description.abstract | VI öz Hatay'ın Amik Ovası koşullarında, 1996-1997 buğday yetiştirme döneminde ICARDA'dan temin edilen 24 ekmeklik buğday genotipinin, verim ve verim unsurlarını belirlemek için yapılan bu çalışmada, incelenen karakterlerin çevre şartlarından önemli ve farklı etkiler gördükleri tespit edilmiştir. Deneme, ` Tesadüf Blokları Deneme Deseni` ne göre üç tekrarlamalı olarak 1996-1997 yıllarında yürütülmüştür. Genotipler sırasıyla; m2'de sap sayısı, m2,de başak sayısı, başaklanma süresi, başaklanma-erme süresi, bitki boyu, başak uzunluğu, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başak tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane verimi özellikleri bakımından incelenmiştir. İncelenen genotipler arasında Amik Ovası koşullarına en uygun genotiplerin 4777(2), Cham-4, Bloyka, Seri 82, Panda olduğu tespit edilmiştir. Çünkü; tane verimi en fazla Cham-4'te (887.6 kg/da); başaklanma-erme süresi en fazla Cham-4'te ve Bloyka'da (43.3 gün); hektolitre ağırlığı (78.4 kg) ve başaklanma süresi (143 gün) en fazla 4777(2)'de; bin tane ağırlığı (32.7 gr), başakta başakçık sayısı (16.6 adet) ve başak uzunluğu (12.5 cm) en fazla Bloyka'da; başakta tane ağırlığı en fazla Seri 82(2)'de (2.5 gr); başakta tane sayısı en fazla Panda'da (75.5 adet) belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, verim, verim unsurları | |
dc.description.abstract | VII ABSTRACT This study was conducted to determine yield and yield components of 24 spring wheat genotypes obtained from İCARDA in Amik Plain in Hatay. The results of the study shovved that examined characters studied were significantly effected by the environmental conditions. The experiments were arranged at randomize complete block design with three replications at 1996-1997. The genotypes were studied acording to number of tillers per square meter, the number of spikes per square meter, the number of days to heading, the number of days from heading to maturity, the plant height, the length of spike, the number of spikelet per spike, the number of seeds per spike, the weight of seeds per spike, 1000 seed vveight, the hectoliter weight and the grain yield. it was obtained that the most proper wheat genotypes among the tested genotypes for Amik Plain conditions were the genotypes Panda, Bloyka, Seri 82 (2), 4777(2), Cham-4. The highest grain yield was obtained from the genotype Cham-4 (887.6 kg/da). The highest number of days from heading to maturity was obtained from the genotypes Cham-4 and Bloyka (43.3 days). The highest hectoliter vveight (78.4 kg) and the number of days to heading (143 days) was obtained from the genotype 4777(2). The highest 1000 seed vveight (32.7 gr), the length of spike (12.5 cm) and the number of spikelet per spike (16.6) was obtained from the genotype Bloyka. The highest vveight of seeds per spike was obtained from the genotype Seri 82(2) (2.5 gr). The highest number of seeds per spike was obtained from the genotype Panda (75.5 number/spike). Key Words: Spring vvheat, yield, yield components | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Hatay`ın Amik Ovası koşullarında ICARDA`dan temin edilen ekmeklik buğday genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-20 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Amik plain | |
dc.subject.ytm | Hatay | |
dc.subject.ytm | Wheat | |
dc.subject.ytm | Bread wheat | |
dc.subject.ytm | Yield components | |
dc.identifier.yokid | 78346 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 78346 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |