Show simple item record

dc.contributor.advisorAslan, Suphi
dc.contributor.authorKaranlik, Mithat
dc.date.accessioned2021-05-08T10:06:20Z
dc.date.available2021-05-08T10:06:20Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668835
dc.description.abstractÖZET MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ARTAN DOZLARDA UYGULANAN POTASYUMUN SERADA YETİŞTİRİLEN KARANFİLİN VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Bu çalışmada artan dozlarda uygulanan potasyumun serada yetiştirilen karanfilin gelişimi ve kalite özellikleri üzerine etkileri belirlenmiştir. Araştırma Antakya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü serasmda gerçekleştirilmiştir. Dikim öncesi 0, 10, 20 ve 30 kg K/da hesabıyla 4 ayrı dozda potasyum sülfat uygulanmıştır. Ayrıca parsellere temel gübreleme olarak amonyum sülfattan 30 kg N/da ve triple süper fosfattan 10 kg V2Os/âa. uygulaması yapılmıştır. Denemede 1 Haziran 1998 tarihinde fide dikimi yapılmış ve 2 yıl süreyle çalışma sürdürülmüştür. Artan dozlarda potasyum uygulamasının karanfil bitkisinin çiçek taç çapı, sap uzunluğu, sap genişliği, boğum arası uzunluktan ve genel görünüm gibi kalite ölçütleri üzerine etkisi istatistiksel yönden önemli bulunmuştur. Söz konusu kalite ölçütleri üzerine en fazla olumlu etki genelde 10 ve 20 kg K/da uygulamalarında belirlenmiştir. Araştırmada bitkinin mineral madde içeriği üzerine potasyum uygulamalarının etkisi de istatistiksel yönden önemli bulunmuştur. Artan potasyum uygulamaları karanfil bitkisinde azot, fosfor, potasyum, magnezyum, çinko ve bakır içeriklerini arttırırken, kalsiyum, mangan ve sodyum içeriklerini düşürmüştür. Potasyum uygulamalarının bitkinin demir içeriği üzerine etkisi ise önemli bulunmamıştır. Karanfil bitkisinin yetiştirildiği toprağa artan dozlarda potasyum uygulaması bitkinin gelişimi ve kalite özellikleri üzerine genel olarak olumlu etki yapmıştır. 1999,44 sayfa Anahtar Kelimeler: Potasyum, karanfil, kalite özellikleri, mineral madde içerikleri,
dc.description.abstract11 ABSTRACT AGRICULTURAL FACULTY OF MUSTAFA KEMAL UNIVERSITY THE EFFECT OF POTASSIUM APPLIED IN INCREASING DOSES ON THE PRODUCTIVITY AND SOMLE QUALITY CHARACTERISTICS OF CARNATION GROWN IN GREEN HOUSE In this study, the effect of potassium applied in increasing doses on the growth and quality characteristics of carnation grown in green house was determined. This research was conducted in the green house of Antakya Municipal Parking and Gardening Directorate. Plots before plantation were applied from pottasium sulphate fertilizer in 4 different doses in the amounts of 0, 10, 20 and 30 kg/da. In addition, applications of 10 kg fyOs/da. from triple super phosphate and 30 kg N/da from ammonium sulphate as basic fertilization to the plots were done. In the experiment, seedling plantation was done on June, 1, 1999 and the study was carried out for 2 years. The effect of potassium application in increasing doses on the quality criteria of carnation such as flower crown diameter, stem length, stem width, culm length and general appearance was statistically found significant. The most positive effect on the above mentioned quality criteria was determined in the rates of 10 and 20 kg K/da, in general. In the research, the effect of potassium applications on the plant nutrients content was statistically found significant too. Increasing potassium applications increased the content of copper, zinc, magnesium, potassium, phosphorous and nitrogen, but decreased the content of calcium, manganase and sodium in the plant. The effect of pottassium applications on the content of iron of the plant was found insignificant. Potassium application in increasing rates to the soil on which carnation is grown has positive effect in general on the plant growth and quality characteristics. 1999,44 page Key Words : Potassium, carnation, quality characteristics, nutrient element content.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleArtan dozlarda uygulanan potasyumun serada yetiştirilen karanfilin verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe Effect of potassium applied in increasing doses on the productivity and somle quality characteristics of carnation grown in green house
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentToprak Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmDianthus
dc.subject.ytmPotassium
dc.subject.ytmYield
dc.subject.ytmQuality
dc.subject.ytmCultivation
dc.identifier.yokid85313
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid85313
dc.description.pages44
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess