Show simple item record

dc.contributor.advisorSermenli, Tamer
dc.contributor.authorKalaycioğlu, Melike Berna
dc.date.accessioned2021-05-08T10:06:15Z
dc.date.available2021-05-08T10:06:15Z
dc.date.submitted2000
dc.date.issued2021-02-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668795
dc.description.abstractÖZET BAZI MAYDANOZ ÇEŞİTLERİNDE FARKLI EKİM ZAMANI VE EKİM SIKLIĞININ VERİM VE KALİTEYE ETKİSİ Bu araştırma, bazı maydanoz çeşitlerinde farklı ekim zamanı ve ekim sıklığının verim ve kaliteye etkisinin araştırılması ve saptanması amacıyla, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait araştırma ve uygulama arazisi ile uygulama laboratuarında 1997-1999 yıllan arasında yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak İspanyol ve Italian Giant maydanoz çeşitleri kullanılarak, farklı ekim zamanlan ve farklı ekim sıkhklan denenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre ekim zamanının tohumların çıkış süresi ve bitkinin klorofil içeriği üzerindeki etkisi önemli bulunmuş, birinci ekim zamanına göre 19.55 gün, ikinci ekim zamanına göre 14.10 gün olmuş, klorofil içeriği ise; ikinci ekim zamanında klorofıl-a 0.716 mg/g, klorofil-b 0.467 mg/g ve toplam klorofil 1.645 mg/g olurken, birinci ekim zamanında klorofil-a 0.652 mg/g, klorofil-b 0.282 mg/g ve toplam klorofil 1.213 mg/g olmuştur. En yüksek C vitamini içeriği ikinci zamanda elde edilmiştir. m2'ye tohum miktarının azalması ile SÇKM, yaprak sayısı, sap sayısı ve kuru ağırlığın arttığı tespit edilmiştir. Aynca çalışmada, verimin m2 'ye atılan tohum miktanna bağlı olarak ( 1.5, 2.0, 2.5 g/ m2 ) arttığı belirlenmiştir. Hatay'da maydanoz tohum ekiminin Eylül ayının ilk haftasında yapılmasının uygun olacağı saptanmıştır. Aynca İspanyol ve Italian Giant çeşidinin de kullanılabileceği ve m2 'ye 2.5 g tohum uygulamasının daha iyi sonuç vereceği tespit edilmiştir. 2000, 61 sayfa Anahtar kelimeler: Maydanoz, ekim sıklığı, ekim zamanı, verim ve kalite kriterleri.
dc.description.abstractu ABSTRACT THE EFFECT OF DIFFERENT SOWING DATE AND DENSITY TO THE YIELD AND QUALITY IN SOME PARSLEY VARHCTTES This study, for the purpose of the investigation and determination of different sowing date and density to the yield and quality in some parsley varieties, was carried out in the years of between 1997 and 1999 at the research and experimental station laboratory which belongs to the Department of Horticulture of Agricultural Faculty of Mustafa Kemal University. In the study, different sowing date and density were experimented by the use of Hispanic and Italian Grant parsley varieties as material. As a result of this study, the effect of sowing date on the seed germination period and plant chlorophyll content was found significant; 19.55 days of the germination period in the first sowing date, 14.10 days of the germination period in the second sowing date. As for chlorophyll content, as the content of chlorophyll a, b and total chlorophyll content in the second sowing date were 0.716 mg/g, 0.467 mg/g and 1.645 mg/g, respectively, the content of chlorophyll a, b and total chlorophyll content in the first sowing date were 0.652 mg/g, 0.282 mg/g and 1.213 mg/g, respectively. The highest vitamin C content was obtained in the second sowing date. The increase of soluble dry matter in water, the number of leaves, branch and dry matter amount was determined by the decrease of the amount of the seeds per m2. Moreover, in this study, the increase of the yield depending upon the amount of the sown seeds per m2 ( 1.5, 2.0, 2.5 g seed/m2 ) was determined. It has been determined that the sowing date for parsley in the Hatay region is suitable at the first week of September to obtain successful results in parsley production. In addition to determination of sowing date, results from this research suggested that the varieties of Hispanic and Italian Grant should be used in the region and the use of 2.5 g seed/m2 results in the highest yield production in the researched area. 2000, 61 page Keys words: Parsley, sowing density, sowing date, yield and quality criteriasen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı maydonoz çeşitlerinde farklı ekim zamanı ve ekim sıklığının verim ve kaliteye etkisi
dc.title.alternativeThe Effect of different sowing date and density to the yield and quality in some parsley varieties
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-02-15
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmParsley
dc.subject.ytmHorticultural crops
dc.subject.ytmQuality
dc.subject.ytmYield components
dc.subject.ytmSowing date
dc.subject.ytmSeeding density
dc.identifier.yokid101888
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid98228
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess