Zeytinyağı fabrikalarından çıkan atık suyun (karasu) analizi ve kimyasal yöntemlerle arıtımı
dc.contributor.advisor | Sangün, Mustafa Kemal | |
dc.contributor.author | Demetgül, Cahit | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:06:00Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:06:00Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668663 | |
dc.description.abstract | IV ÖZET ZEYTİNYAĞI FABRİKALARINDAN ÇIKAN ATTKSUYÜN ( KARASU ) ANALİZİ ve KİMYASAL YÖNTEMLERLE ARITIMI Zeytinyağı fabrika atıksuyu (karasu), zeytinyağı üretimi sonrasında, pirina (katı atık) ile birlikte açığa çıkan bir yan üründür. Karasu; İtalya, İspanya, Yunanistan, Tunus ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde 30 milyon m3/yıl'ın üzerinde bir üretimle yıllardan beri önemli bir kirlilik kaynağı olmuştur. Karasu örnekleri Hatay'ın en çok zeytinyağı işletmesi bulunan Altınözü ilçesinden, yüksek üretim kapasiteli, sürekli üretim prosesli (üç fazlı kontinü) fabrikaların çıkış bölümünden alınmıştır. Bu çalışmada karasuyun bazı kirletici özelliklerinin incelenmesi ve kimyasal yöntemler ile arıtılması amaçlanmıştır. Toplanan karasu numunelerinin pH, yağ, askıda katı madde ve kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) değerleri incelenmiştir. Karasuya kimyasal maddeler (koagülant) ekleme yöntemiyle, kimyasal çöktürme ve bu maddelerin cam kolona dolgu edilmesi yöntemiyle de renk giderimi denenmiştir. Bu denemelerin sonunda yeteri miktarda bir renk giderimi sağlanamadığı gözlenmiştir. Başka çalışmada Karasu süzülmüş, yağı hekzanla ekstrakte edilmiş ve damıtık su ile seyreltilmiştir. Bu karasu kapalı sistem reaktöründe derişik hidrojen peroksit ile muamele edilmiştir. Yüksek oranda renk giderimi ve %57.9 KOİ giderimi sağlanmıştır. Yüksek basınçlı reaktörde karasuyun içerdiği toksik etkiye sahip fenolik karakterli bileşiklerin ve diğer organik bileşiklerin oksijen ile oksidasyonu gerçekleştirilmiştir. CuS04.5H20 katalizörlüğünde %85.3 gibi yüksek bir KOİ giderimi sağlanmıştır. Sonuç olarak, biyolojik veya fiziksel arıtım ile kirlilik konsantrasyonu düşürülmüş karasuyun son arıtımı için yüksek basınçlı reaktörde oksidasyon yöntemi uygulanabilir. 2002, 70 sayla Anahtar Kelimeler: Karasu, Zeytinyağı üretim prosesleri, Zeytinyağı febrika atıksuyu arıtım yöntemleri, Oksidasyon, Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), Koagüksyon, Kimyasal arıtım | |
dc.description.abstract | ABSTRACT THE ANALYSIS and CHEMICAL TREATMENT of OLIVE OIL MILL WASTEWATER Olive Oil Mill Wastewater (OOMW) and olive husk (solid waste), are products of an olive oil mill industry. OOMW is an important problem for environment in the Mediterranean countries such as; Italy, Spain, Greece, Turkey and Tunusia, because of OOMW production 30 million cubic metre per year. OOMW samples were collected from continous extraction process (three phase) factories in Altınözü where have the most olive oil mills of Hatay region. In this study, we aimed the analysis of pollution characteristics and chemical treatments of OOMW. From this treatments pH, oil, suspended matter and chemical oxygen demand (COD) values of OOMW were determined. The chemical precipitation has been tried by adding chemical compounds (coagulants) and decolorization of OOMW by using that compounds in a vertical glass coloumn. These experiments were not efficient in colour removal of OOMW. In other step, OOMW was filtrated, extracted by hexane for its oil and diluted by distilled water. These new OOMW samples were treated by concentrated hydrogen peroxide (30%) in a closed system. This treatment was found the more efficient in colour removal and 57.9 %COD removal of OOMW was obtained. The organic fractions of OOMW and phenolic compounds which has a toxic effects, were oxidated by oxygen in a high temperature and pressure in a stainless steel cell. In this method, when CUSO4.SH2O used as catalyst there was an important COD removal (85.3%) of OOMW. As a result, this chemical treatment method can be used as a final treatment of pretreated OOMW by biological or physical treatments. 2002, 70 pages Keywords: Olive oil mill wastewater (OOMW), Olive oil production processes, Treatment methods of olive oil mill wastewater, Oxidation, Chemical oxygen demand (COD), Coagulation, Chemical treatment | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Zeytinyağı fabrikalarından çıkan atık suyun (karasu) analizi ve kimyasal yöntemlerle arıtımı | |
dc.title.alternative | The analysis and chemical treatment of olive oil mill wastewater | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Chemical treatment | |
dc.subject.ytm | Coagulation | |
dc.subject.ytm | Coagulation | |
dc.subject.ytm | Olive waste water | |
dc.subject.ytm | Oxidation | |
dc.subject.ytm | Waste water | |
dc.identifier.yokid | 125833 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 120734 | |
dc.description.pages | 72 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |