Show simple item record

dc.contributor.advisorSangün, Mustafa Kemal
dc.contributor.authorEraslan, Yasemin
dc.date.accessioned2021-05-08T10:05:42Z
dc.date.available2021-05-08T10:05:42Z
dc.date.submitted2004
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668504
dc.description.abstractÖZET HATAY BÖLGESİNDEKİ DOMATES SALÇASI, BİBER SALÇASI VE PUL BİBERİ ÖRNEKLERİNİN EKSTRAKSİYONU VE ANALİZLERİ Çalışmamızın amacı Antakya da üretilen domates salçası, biber salçası ve pul biber ürünlerinden örnekler alınarak, farklı yöntemlerle ekstrakte edilmesi ve kimyasal bileşenlerinin saptanmasıdır. Bölgemizde çok fazla tüketilmesi sebebiyle, domates salçası, biber salçası ve pul biber karoten ve pigment kaynağı olarak seçilmiştir. Domates salçası, biber salçası ve pul biberden Soxhlet ve ultrasonik banyo yardımıyla pigment (karotenler) ekstraksiyonu yapılmıştır. Elde edilen ekstraktların analizi UV spektrofotometresi ve GC-MS ile yapılmıştır. Ekstraktlar analiz edilerek mevcut pigmentler ve bileşenler (%) belirlenmiştir. 20004, 95 Sayfa Anahtar Kelimeler: Pigment, likopen, karoten, GC-MS, UV-VIS spektrofotometresi, Soxhlet ekstraksiyonu, Ultrasonik banyo.
dc.description.abstractII ABSTRACT THE EXTRACTION AND ANALYSES OF NATURAL PIGMENTS FROM TOMATO PASTE, RED CHILLY PEPPER PASTE AND GROUND İN HATAY REGION The aim of this study to analyse the pigments (carotenes) from tomato pure and red chilly pepper (Paste and Ground) in Hatay region. In the region these products consumed too much therefore they used as a source in this study. The extraction methods of Soxhlet and ultrasonic bath used for the extraction and compared the extracted pigments of sources. The analyses were done by UV Spectrophotometer and GC-MS. The components of pigments calculated by percent 2004, 95 pages Key Words: Pigments, lycopene, carotene, GC-MS, UV, Soxhlet extraction, ultrasonic extractionen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleHatay bölgesindeki domates salçası, biber salçası ve pul biberi örneklerinin ekstrasyonu ve analizleri
dc.title.alternativeThe extraction and analyses of natural pigments from tomato paste,red chilly pepper and ground in Hatay region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid169614
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid152637
dc.description.pages104
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess