Yemlere eklenen L-karnitinin kuruma karidesi Marsupenaeus japonicus (Penaeidae: Decapoda) jüvenillerinin büyüme, yaşam oranı, proksimate kompozisyonu ve soğuğa toleransı üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Aktaş, Mevlüt | |
dc.contributor.author | Yağcioğlu, Gökçen | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:05:31Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:05:31Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668414 | |
dc.description.abstract | Başlangıç ağırlığı 1.64 ± 0.69 g olan jüvenil kuruma karidesi Marsupenaeusjaponicus (Bate, 1888) 300, 600 ve 1200 mg kg-1 L- karnitin ilave edilen yemlerle, 1.2 mçapındaki tanklarda 8 hafta süre ile beslenmiştir. L- karnitin destekli yemlerin 56 günlükyetiştiricilik sonunda, ağırlık kazancını ve yaşama oranını etkilemediği belirlenmiştir (P>0,05).Bununla beraber, L-karnitin ilavesinin et kompozisyonu üzerine olumlu etkileri saptanmıştır(P<0,05). 300 ve 600 mg kg-1 düzeyindeki L-karnitin destekli yemlerle beslenen karideslerinkas kompozisyonunda yağ içeriği azalırken, kaslardaki protein içeriğinin arttığı görülmüştür.Besleme denemesi sonunda, karideslerin sıcaklık testi ile soğuğa karşı toleranslarıbelirlenmiştir. L- karnitin'in karideslerin soğuğa olan toleransı ve yaşama oranı üzerinebelirgin bir etkisi gözlenmemiştir.2005, 32 sayfaAnahtar sözcükler: Marsupenaeus japonicus, L-carnitine, Büyüme, Proximatekompozisyonu, Soğuğa tolerans | |
dc.description.abstract | Juvenile kuruma prawn, Marsupenaeus japonicus (Bate, 1888) with aninitial weight of 1.64 ± 0.69 g were reared on pellets supplemented with 300, 600and 1200 mg kg-1 L-carnitine for 8 weeks in 1.2 m diameter round concrete tanks.The results showed that L-carnitine supplementation did not influence weight gainand survival rate at the end of the 56 days feeding period compared with thecontrol group (P>0.05). However, muscle proximate composition of the juvenileswas significantly affected by L-carnitine supplementation (P<0.05). Lipid leveldecreased whilst protein content increased in those fed either 300 or 600 mg kg-1 L-carnitine.At the end of the feeding trial, the shrimp exposed to a cold shock toexamine their tolerance. No significant effect of L-carnitine on cold tolerance andsurvival rate of M. japonicus juveniles were observed.2005, pages 31Keywords: Marsupenaeus japonicus, L-carnitine, Growth, Proximate composition,Cold tolerance | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Balıkçılık Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Fisheries Technology | en_US |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Yemlere eklenen L-karnitinin kuruma karidesi Marsupenaeus japonicus (Penaeidae: Decapoda) jüvenillerinin büyüme, yaşam oranı, proksimate kompozisyonu ve soğuğa toleransı üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effect of supplemental L-carnitine on growth, proximate composition, survival and cold tolerance of kuruma prawn, Marsupenaeus japonicus (Penaeidae: Decapoda) juveniles | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 199618 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 198607 | |
dc.description.pages | 37 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |