Show simple item record

dc.contributor.advisorÇoşkun, Fatma
dc.contributor.authorŞekerci, Arzu
dc.date.accessioned2021-05-08T10:05:13Z
dc.date.available2021-05-08T10:05:13Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668249
dc.description.abstractBu araştırmada, İstanbul'da, süpermarketler ve halk pazarlarından (tesadüfi örnekleme yöntemine göre) satın alınan 15 adet sade, 15 adet kakaolu ve 15 adet fıstıklı olmak üzere toplam 45 adet tahin helvası örneği, aflatoksin B1 (AFB1), aflatoksin B2 (AFB2), aflatoksin G1 (AFB1), aflatoksin G2 (AFG1) ve toplam aflatoksin içeriği bakımından HPLC yardımıyla analiz edilmiştir. AFB1, AFB2 AFG1 AFG2'in tespit limitleri sırasıyla 0,210; 0,201; 0,205 ve 0,187µg/kg'dır. Araştırma da incelenen 15 adet sade tahin helvası örneğinin hiçbirinde aflatoksin varlığına rastlanmamıştır. Diğer yandan, fıstıklı ve kakaolu örneklerin birer tanesinde AFB1 ve AFB2 belirlenmiştir. Diğer bir ifadeyle, AFB1 ve AFB2 helva örneklerinin ikisinde (4,44%) belirlenirken, helva örneklerinin 43'ünde (95,56%) belirlenmemiştir. İki örnekte de belirlenen aflatoksin seviyesi Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği'nde bildirilen kabul edilebilir maksimum sınır değerden(tüm gıdalar için 5µg/kg) fazla değildir.
dc.description.abstractIn this research, a total of 45 tahini halva samples consisting of 15 plain halva, 15 halva containing cacao, and 15 halva containing pistachio nuts purchased(according to the random sampling method) from supermarkets and bazaars in Istanbul were analysed for aflatoxin B1 (AFB1), aflatoxin B2(AFB2), aflatoxin G1(AFB1), aflatoxin G2(AFG1) and total aflatoxis by HPLC. The detection limits of AFB1, AFB2 AFG1 AFG2 was 0,210; 0,201;0,205 and 0,187 µg/kg, respectively. In this study, the presence of aflatoxin was not found in any of 15 plain tahini halva. On the other hand, in one sample containing pistachio nuts and in one sample containing cacao, AFB1 and AFB2 was determined. In other words, while AFB1 and AFB2 was detected in 2 (4,44%) of halva samples, was not detected in 43 (95,56%) of halva samples. The levels of aflatoxins determined in 2 samples didn't found higher than the maximum acceptable level set by the Turkish Food Codex Regulation on Contaminants (5 µg/kg for all foods).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleİstanbul ilinde satışa sunulan tahin helvalarında aflatoksin varlığının belirlenmesi
dc.title.alternativeExamining the existence of aflatoxine in tahini halva sold in Istanbul
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMycotoxins
dc.subject.ytmSesame
dc.subject.ytmAflatoxins
dc.subject.ytmHPLC method
dc.subject.ytmTahini halvah
dc.identifier.yokid10027519
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid355450
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess