Show simple item record

dc.contributor.advisorMakaracı, Ahmet Zafer
dc.contributor.authorŞahin, Nihan
dc.date.accessioned2021-05-08T10:05:10Z
dc.date.available2021-05-08T10:05:10Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668227
dc.description.abstractKirazda meyve çatlamaları %10-90 oranında ürün kayıplarına yol açabilmektedir. Kirazda pazar değeri kayıplarını etkileyen faktörlerin en önemlilerinden biri meyvelerde oluşan çatlamalardır. Hasat öncesi yağışlar sebebiyle meydana gelen meyve çatlamaları, yağmur suyunun meyve kabuğundan içeri girmesiyle oluşmaktadır.Bu çalışmada kirazda hasat öncesine denk gelen yağışlar sebebiyle oluşan meyve çatlamaları üzerine farklı kimyasalların etkileri araştırılmıştır. Çalışmada Ca(OH)2, CaCl2, Gliserin (C3H8O3) ve Zeytinyağı solüsyonları kullanılmış ve bu solüsyonlarının uygulanmasıyla hücre membranının dayanıklılığının artması ve meyve içi ve dış ortam arasındaki osmotik basınç farkının düşmesiyle meyveye su girişinin azalması, meyve yüzeyinin kaplanmasıyla su girişinin azaltılması ile meyve çatlamasının azaltılması amaçlanmıştır. Çalışmada kimyasal muameleleri sonrasında, arazi şartlarında kirazlarda doğal yağışlar ile oluşan meyve çatlamaları ve saf suya daldırma uygulaması sonucunda oluşan meyve çatlamaları tespit edilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bununla beraber meyve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla, meyvelerde titre edilebilir asitlik değerleri, suda çözünebilir kuru madde miktarları ve meyve eti sertliği değerleri tespit edilmiştir.Çalışma sonucunda, CaCl2, Ca(OH)2 ve gliserin uygulamalarının meyve çatlamasını azaltmaya yönelik etkilerinin olabileceği görülmüştür. Çalışmada arazi koşullarından elde edilen sonuçların, laboratuvar koşullarına göre daha gerçekçi olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractCherry fruit cracking may cause 10-90% yield losses in cherry production. Cherry cracking is one of the main factors which can cause market value losses. Cherry cracking occurs after rain during the pre-harvest period in cherries which is a result of water uptake from fruit surface to inside of the fruit. In this research effect of different chemicals (Ca(OH)2, CaCl2, glycerin (C3H8O3) and olive oil) were investigated in order to determine the effect on cherry cracking. By using this solutions of those chemicals it was aimed that membrane resistance would increase and difference in the osmotic pressure between inside the cell and the outside of the cell would decrease; resulting less water uptake inside the fruit.In this research, after the application of different chemicals, cracking in cherry fruits were investigated both in field conditions after the rain and sub merging into distilled water in lab conditions. In order to determine the fruit quality, soluble matter content, fruit firmness and acidity of fruit were measured.It was found that CaCl2, Ca(OH)2 and glycerin may decrease the cherry cracking. On the other hand, experiments in the orchard conditions were more realistic results compared to the laboratory conditions. Thus, it is suggested that such experiment should be conducted in orchard rather than in laboratory.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı kimyasal uygulamalarının 0900 ziraat çeşidi kirazın çatlaması üzerine etkilerinin tespit edilmesi
dc.title.alternative'0900 ziraat' sweet cherry cultivar effect on cracking of different chemical applications
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10024815
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid355428
dc.description.pages47
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess