Show simple item record

dc.contributor.advisorMirik, Mustafa
dc.contributor.authorÖksel, Cansu
dc.date.accessioned2021-05-08T10:05:05Z
dc.date.available2021-05-08T10:05:05Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668184
dc.description.abstractBu çalışmada bitki uçucu yağlarının farklı uygulama, doz ve sürelerde Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı antibakteriyel etkisi araştırılmıştır. Disk ve süspansiyona karıştırma yöntemleri uygulandığında kekik (Thymus vulgaris), bergamot (Citrus bergamia), sarımsak (Allium sativum), karabaş, (Lavandula stoechas), karanfil (Caryophyllus aromaticum) ve okaliptüs (Eycalyptus globus) uçucu yağları diğerlerine göre daha etkili olurken, besi yerine uçucu yağların eklenmesi uygulaması etkisiz bulunmuştur. Uçucu yağ dozu arttırıldıkça antibakteriyel etkininde arttığı tespit edilmiştir. Farklı sürelerde uygulanan uçucu yağların tamamında 24 saat sonra yapılan ekimlerde bakteri popülasyonunda değişiklik olmazken, 0, 1, 3 ve 6 saat sonra yapılan ekimlerde bakteri popülasyonunda önemli derecede azalma gözlenmiştir. Bütün uygulamalar sonucunda, besi yerinde Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi' ye kekik uçucu yağının antibakteriyel etkisinin en yüksek oranda olduğu saptanmıştır.. Kekik uçucu yağı yanında bergamot, karabaş ve okaliptüs uçucu yağlarıda patojene etkili olmuştur.
dc.description.abstractThe antibacterial effect of essential oils of thyme (Thymus vulgaris), bergamot (Citrus bergamia), garlic (Allium sativum), fernch lavender (Lavandula stoechas) clove (Caryophyllus aromaticum), eucalytus (Eycalyptus globus) on Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi were investigated. Thyme, bergamot, garlic, fernch lavender, clove, eucalytus essential oils have been found effective more than others. It is detected that as the dose of essential oils increased, the antibacterial effect increased. Bacterial population did not changes after 24 h growth in different treatment of essential oils at different times, but relative decrease in becterial population at 0, 1, 3, and 6 h growing were observed. Especially, thyme essential oil showed the highest antibacterial effect. In all of the applications in different doses. Thyme essential oil the most effective. Bergamot, lavender and eucalyptus essential oils followed the thyme essential oil, respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleZeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi`ye karşı in vitro koşularda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi
dc.title.alternativeEffect of essential oil against bacterial knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye in in vitro conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBitki Koruma Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10044174
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid367396
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess