Show simple item record

dc.contributor.advisorAyanoğlu, Filiz
dc.contributor.authorIşik, Burak
dc.date.accessioned2021-05-08T10:04:59Z
dc.date.available2021-05-08T10:04:59Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668131
dc.description.abstractDünyada yaklaşık 900 kadar türü bulunan Salvia cinsinin 89 türü Türkiye florasında doğal olarak bulunmaktadır. Bazı önemli türler Kayseri yöresinde de doğal olarak yetişmektedir. Yörede yürütülen arazi çalışmalarında Salvia pinnata L., Salvia frigida Boiss., Salvia virgata Jacq, Salvia aethiopia L, Salvia sp. 1 ve Salvia sp. 2 gibi adaçayı türleri tespit edilerek toplanmıştır. Toplanan türlerin yaprak, çiçek ve sap oranları belirlenmiş ve en yüksek yaprak oranı % 72.72 ile Salvia sp. 1, en yüksek çiçek oranı % 48.00 ile Salvia frigida Boiss. ve en yüksek sap oranı % 57.00 ile Salvia pinnata L. türlerinden elde edilmiştir. Salvia türlerinin yaprak ve çiçeklerinin içerdikleri uçucu yağ oranları belirlenmiş ve en yüksek uçucu yağ oranı yaprakta %1.16, çiçekte ise % 0.8 olarak Salvia virgata Jacq. türünde saptanmıştır. Bu türlerin uçucu yağ bileşenleri de belirlenmiştir.
dc.description.abstractThere are 900 species belonging to Salvia genus and 89 native to Turkey flora. Some traditionally important species of salvia also are grown in Kayseri province. During the survey and collection works, Salvia pinnata L., Salvia frigida Boiss., Salvia virgata Jacq, Salvia aethiopia L, Salvia sp. 1 and Salvia sp. 2 were determined and collected in Kayseri province. The leaf ratio, flower ratio and stem ratio of all species were determined and the highest leaf ratio with 72.72 % was obtained from Salvia sp. 1, the highest flower ratio with 48 % was obtained from Salvia frigida Boiss. and the highest stem ratio with 57 % was obtained from Salvia pinnata L. The essential oil content of all species were determined in leaves and flowers and the highest value in both leaves (1.16 %) and flowers (0.8 %) were obtained from Salvia virgata Jacq. The essential oil components of all species were also studied.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKayseri yöresinde doğal olarak yetişen bazı adaçayı (Salvia sp.) türlerinin uçucu yağ oranları ve uçucu yağ bileşenlerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermimination of essential content and essential oil components of some sage (Salvia sp.) species native to Kayseri province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmSage
dc.subject.ytmEssential oils
dc.subject.ytmEssential components
dc.identifier.yokid322687
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid232173
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess