dc.contributor.advisor | Mazlum, Yavuz | |
dc.contributor.author | Güner, Özlem | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:04:56Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:04:56Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668107 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Mustafa Kemal Üniversitesi'ne bağlı Su Ürünleri Fakültesi Araştırma ve Uygulama Birimi'nde yapılmıştır. Araştırmada protein seviyeleri farklı yemlerin üçüncü evredeki yavru tatlı su kerevitlerinin (Asatcus lepdactylus Eschscholtz, 1823) büyüme, yaşama oranları ve vücut kompozisyonları üzerine etkileri incelenmiş ve yetiştiriciliği yoğun olarak yapılan ortamlardaki besin gereksinimleri belirlenmeye çalışılmıştır. Deneme dört muamele grubundan oluşmuştur; Bunlar % 55 protein içeren ticari alabalık yemi, % 35 protein içeren sazan yemi, % 18 protein içeren kıyılmış balık eti ve % 3.6 protein içeren saman yemleridir. Üçüncü evredeki Astacus leptodactylus yavrularının başlangıç ortalama ağırlık ve uzunlukları sırasıyla 0.045 ± 3.4 gr ve 0.108 ± 0.4 cm olarak ölçülerek, 12 (0.2 m2 ) akvaryuma 30'ar adet olacak şekilde rastgele stoklanmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme planına göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve 90 gün sürmüştür.Deneme sonunda alabalık yemi, sazan yemi, kıyılmış balık eti ve saman ile beslenen yavru tatlı su kerevitlerinin deneme sonunda ulaştıkları son ağırlık ortalamaları 0.380 ± 0.03, 0.300 ± 0.04, 0.320 ± 0.04 ve 0.230 ± 0.02 gr ve ortalama uzunluk ölçüleri ise 0.294 ± 0.5, 0.274 ± 0.4, 0.279 ± 0.6 ve 0.246 ± 0.6 cm olarak ölçülmüştür. Deneme sonunda, hem ağırlıkça hem de boyca en iyi büyüme alabalık yemi ile beslenen grupta, en yüksek yaşama oranı ise balık eti ile beslenen grupta (% 81.850) tespit edilmiştir. Deneme sonunda, en yüksek günlük spesifik büyüme oranı 1.110 cm'lik değeriyle alabalık yemi ile beslenen grupta, en düşük günlük spesifik büyüme oranı ise 0.92 cm'lik değeriyle saman ile beslenen grupta gözlenmiştir. Yem değerlendirme oranları bakımından muamele grupları arasında istatistiki olarak bir fark bulunmazken (P>0.05), kabuk değişim sıklığı açısından muamele grupları arasında önemli farklılıklar gözlenmiştir (P<0.05). En yüksek kabuk değişim sıklığı alabalık yemiyle beslenen grupta ve % 74.4 olarak bulunmuştur. Bunu sırası ile balık eti (% 66.7), sazan yemi (% 52.2) ve saman ile (% 30.0) beslenen gruplar izlemiştir. Kerevitlerin beslenmesi sonucunda protein, yağ ve nem içeriklerinin muamele grupları arasında istatistiki olarak farklı olmadığı gözlenmiştir (P>0.05). Fakat saman ile beslenen grupta kül miktarı diğer gruplardan farklı bulunmuştur (P<0.05). Muamele grupları arasında hepatosomatik indeks bakımından kuvvetli bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Hepatopankreas nem miktarlarının (%) muamele grupları arasında farklı olmadığı saptanmıştır (P>0.05).Anahtar Kelimeler: Kerevit (Astacus leptodactylus), Büyüme, Yaşama Oranı, Vücut Kompozisyonu, Besleme | |
dc.description.abstract | This study was conducted at the Research Facilities of Fisheries Faculty of Mustafa Kemal University. The effects of diets with different dietary protein contents were evaluated on growth, survival and body composition of newly hatched third instars Astacus leptodactylus juvenile and to determine food preference for intensive culture system of this species. The experiment consists of four treatments (diets). The diets were: 1) commercial trout feed consist of 55% protein (CTF), 2) commercial carp feed consist of 35% protein (CCF), 3) fresh fish meat consist of 18% protein (FFM), and 4) hay consists of 3.6% protein (H). Thirty newly hatched third instarts of A. leptodactylus (mean weight 0.045 ± 3.4 gr and mean total length 0.108 ± 0.4 cm) were randomly stocked in twelve aquariums in 25 L (area: 0.2 m2), for 90 days at 28oC. The experimental desing was 4x3 factorial arrangement and with 3 replicates.The result of experiment indicated that final weight and length varied among diet groups were 0.380 ± 0.03 gr, 0.300 ± 0.04 gr, 0.320 ± 0.04 gr, and 0.230 ± 0.02 gr and 0.294 ± 0.5 cm, 0.274 ± 0.4 cm, 0.279 ± 0.6 cm and 0.246 ± 0.6 cm, respectively. The highest mean growth was observed from the group of crayfish feed (CTF). The survival of crayfish was similar for three diets except for hay diet. The highest survival rate 81.850% was observed in FFM. The highest specific growth rate (SGR) in CTF (1.110 cm/d) and the lowest SGR in hay (0.92 cm/d) were obtained at the end of the experiment. Feed conversion rates were similar for all treatment groups, wherease molting frequencies were different among the diets (P<0.05). The highest molting frequency were observed in CTF and followed by FFM, CCF and H feeding groups, respectively. At the end of the feeding period, protein, hepatopancreas moisture, and lipid values were found similar for all of the experimental groups (P>0.05). Wherease only ash value was found different in hay feeding group than the other groups.Key words: Crayfish (Astacus leptodactylus), Growth, Survival, Body Composition, Feeding, | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Protein seviyeleri farklı yemlerin yavru tatlı su kerevitlerinin (Astacus leptodactylus eschscholtz, 1823 ) büyüme, yaşama oranları ve vücut kompozisyonları üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of diets with different protein levels on growth, survival and body composition freshwater crayfish (Astacus leptodactylus eschscholtz, 1823) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Crayfish | |
dc.subject.ytm | Growth | |
dc.subject.ytm | Survival rate | |
dc.subject.ytm | Feeding | |
dc.identifier.yokid | 328988 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 245961 | |
dc.description.pages | 52 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |