Hatay bölgesinde yetişen çeşitli bitkilerdeki krom türlerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Sungur, Şana | |
dc.contributor.author | Kilboz, Yusuf | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:04:49Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:04:49Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668049 | |
dc.description.abstract | Dünya Sağlık Örgütü tarafından gerçekleştirilen son araştırmalar, dünya nüfusunun yaklaşık % 70 ? 80' ninin sağlıklarını korumak için tıbbi bitkilerden yararlandıklarını göstermiştir. Bununla birlikte, birçok tıbbi bitki içerdikleri Cr, Pb, Cd, Al, Hg gibi toksik elementlerden dolayı sağlık açısından bir risk oluşturmaktadır. Bitkilerin toksititeleri içerdikleri bu elementlerin konsantrasyonlarına ve oksidasyon kademelerine bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle, tıbbi bitkilerde bulunan krom türlerinin incelenmesi son derece önemlidir.Bu çalışmada, 22 çeşit tıbbi bitki Hatay' daki 5 farklı aktardan alınmıştır. Etilendiamintetraasetik asit ile şelatlaştırıldıktan sonra, Cr (III) ve Cr (VI) türleri anyon değişim kromatografisi ile birbirlerinden ayrılmıştır. Krom konsantrasyonları ICP ? AES aracılığıyla belirlenmiştir. En fazla krom; papatyada, meyan kökünde, oğul otunda, at kuyruğunda ve anasonda bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Cr (III), Cr (VI), türlendirme, tıbbi bitki, ICP ? AES, iyon değişimi kromatografisi. | |
dc.description.abstract | A recent survey by the World Health Organization indicated that about 70 ? 80 % of the world population relies on herbal sources for their primary healthcare. However, many medicinal herbs can present a health risk due to the presence of toxic elements such as Cr, Pb, Cd, Al, Hg which are hazardous to humans, depending on their oxidation states and present at high concentrations. For this reason, determination of chromium species in various medicinal plants was very important.In this study, 22 species of medicinal plants were taken from five different local herbalists in Hatay. After chelation with ethylenediaminetetraacatic acid, Cr (III) and Cr (VI) were separated by anion exchange chromatograpy. Chromium concentrations were determined by ICP ? AES. High concentrations of chromium were found in chamomile, licorice, melissa, marestail and aniseed.Key Words: Cr (III), Cr (VI), speciation, medicinal plant, ICP ? AES, ion Exchangechromatograpy. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Hatay bölgesinde yetişen çeşitli bitkilerdeki krom türlerinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigation of chromium species in various plants consumed in Hatay region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 345151 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 246175 | |
dc.description.pages | 92 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |