Sıcaklık ve tuzluluğun benekli karides, Metapenaeus monoceros (Fabricius)`un yumurta inkübasyonu ve larval gelişim üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Aktaş, Mevlüt | |
dc.contributor.author | Çavdar, Nuran | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:04:44Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:04:44Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668000 | |
dc.description.abstract | Üç farklı su sıcaklığı (24, 28°C ve 32°C) ve tuzluluk (?35, 40 ve ?45) seviyesinin benekli karides, Metapenaeus monoceros (Fabricius)'un yumurtalarının açılma oranı ve açılma süresi, larval aktivite ve protozoeal aşamaya geçiş oranı üzerine etkileri kontrollü laboratuar koşulları altında araştırılmıştır. Döllenmiş yumurtalar doğadan dördüncü gonad aşamasında yakalanmış ve laboratuarımızda yumurtlatılmış dişilerden elde edilmiştir. Döllü yumurtalar 9 tuzluluk ve sıcaklık kombinasyonundan oluşan 2 litre kapasiteli deneme düzeneğinden birine 100 adet/litre olacak şekilde stoklanmışlardır.Tüm muamelelerde açılma gerçekleşmiştir. Su sıcaklığı, tuzluluk ve her ikisinin birlikte yumurta açılımı üzerine önemli etkileri olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Açılma oranı tuzluluk seviyesi artışına bağlı olarak azalmış, ?45 tuzlulukta tüm sıcaklık düzeylerinde en düşük geçekleşmiştir. Açılma oranı bakımından en iyi kombinasyon ?35 tuzluluk ve 32 °C ( %91,67), ?35 tuzluluk ve 28 °C (%89,17) bulunmuştur. Yumurta açılma süresi 32°C de (11 saat) 28 °C (13.5 saat) ve 24°C (18 saat) ile karşılaştırıldığında en kısa sürmüştür. Naupli aşamasından protozoeal döneme geçiş oranı en iyi ?35 tuzlulukta 32 ve 28 °C elde edilmiştir. Larval aktivitenin ?35 ? 40 tuzluluk ve 28?32 °C su sıcaklığı kombinasyonlarında en iyi olduğu belirlenmiştir.Anahtar kelimeler: Metapenaeus monoceros, Sıcaklık, Tuzluluk, İnkübasyon, Larva | |
dc.description.abstract | The combined effects of three different temperature (24, 28°C and 32°C) and salinity (35, 40 and 45ppt) levels on egg hatching rate, incubation time, larval activity and the reaching rate until protozoeal (PZ) stage of Metapenaeus monoceros (Fabricius) were investigated under controlled laboratory conditions. Fertilised eggs obtained from a female caught from the nature and spawned in our laboratory. The eggs were stocked in 2-L glass larval culture flasks and received one of nine salinity and temperature combinations in three replicates.The eggs hatched in all treatments. Temperature and salinity and their interaction had significant influences on hatching rate of eggs (P<0.05). The hatching rate decreased as salinity increased and was lowest at 45 ppt in all temperature levels. In regards of hatching rate, the best combinations were obtained at 35 ppt and 32°C (91.67%) and 35ppt 28 °C (89.17%). The incubation time was shorter at 32°C (11 h) than 28 °C (13.5 h) or 24°C (18 h). Development rate from the napliar stage to the protozoeal stage was the best at 35 ppt in 28 and 32°C. Larval activity was the best at 28 and 32 °C in 35 and 40 ppt as compared to that at 24 °C in all salinity levelsKeywords: Metapenaeus monoceros, Temperature, Salinity, Incubation, Larvae | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Sıcaklık ve tuzluluğun benekli karides, Metapenaeus monoceros (Fabricius)`un yumurta inkübasyonu ve larval gelişim üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of salinity and temperature on egg incubation and larval development of Metapenaeus monoceros (Fabricius) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Crustaceans | |
dc.subject.ytm | Temperature | |
dc.subject.ytm | Salinity | |
dc.subject.ytm | Incubation | |
dc.subject.ytm | Larva | |
dc.identifier.yokid | 328870 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 245963 | |
dc.description.pages | 44 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |