Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzdemir, Emine
dc.contributor.authorYilmaz, Sinan
dc.date.accessioned2021-05-08T10:04:43Z
dc.date.available2021-05-08T10:04:43Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/667992
dc.description.abstractBu çalışma, M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma seralarında 1999 yılında yürütülmüştür. Çalışmada iki standart çeşit (Can ve Papaz) ve Akdeniz Bölgesinden selekte edilmiş 10 canerik tipi (07 C 05, 33 C 03, 33 C 06, NO 1, 31 C 03, 31 C 12, 01 C 07, 31 C 21, 07 C 04, 33 C 15) kullanılmıştır. Araştırmada değişik dozlarda (0, 2000, 3000 ve 4000 ppm) IBA uygulamaları, bitki besin elementleri ve karbonhidratların köklenme üzerine olan etkisi incelenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre; köklenme yüzdesi, köklenme durumu, kök sayısı ve kök uzunluğu üzerine IBA uygulamaları etkili bulunmuştur.Canerik çeşit ve tiplerinde köklenme yüzdesi, köklenme durumu, kök sayısı ve kök uzunluğu üzerinde 2000 ppm IBA uygulaması en iyi sonucu verirken, en düşük değer kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Çeşit ve tipler ile IBA uygulamaları birlikte değerlendirildiğinde köklenme yüzdesi ve kök sayısı en fazla Can çeşidinin 2000 ppm IBA uygulamasında gerçekleşmiştir. Köklenme durumu ise en yüksek 07 C 05 tipinde 4000 ppm IBA uygulamasında saptanmıştır.Canerik çeşit ve tiplerinde çeliklerin köklenme özellikleri üzerine incelenen bitki besin elementlerinden sadece Na pozitif yönde etki göstermiş, diğer besin elementlerinin (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, ve Cu) olumlu bir etkisi görülmemiştir.Karbonhidratlardan toplam şeker, nişasta ve sakkaroz köklenme durumu, kök sayısı ve kök uzunluğu ile pozitif ilişkili bulunurken, köklenme yüzdesi ile sadece nişasta içerikleri arasında pozitif korelasyon belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis study was conducted on M.K.U. Agriculture Faculty, Horticulture Department, Research greenhouses in 1999. Two standard cultivars (Can and Papaz) and ten green plum accessions selected from Mediterranean Region (07 C 05, 33 C 03, 33 C 06, NO 1, 31 C 03, 31 C 12, 01 C 07, 31 C 21, 07 C 04, 33 C 15) was used. In the experiment, the effects of various doses IBA treatments (0, 2000, 3000 and 4000 ppm), plant nutri elements and carbohydrates on rooting was investigated.The results suggested that IBA has significant effects on rooting percentage, rooting status, root number and root length.For rooting percentage, rooting status, root number and root length of green plum cultivars and selection, the greatest averages were recovered from 2000 ppm IBA treatment while control gave the lowest averages. When the cultivars and accession were considered, the greatest rooting percentage and root number was recorded in 2000 ppm IBA treatments of Can cultivar. The greatest rooting status was determined in 4000 ppm IBA treatment of accession 07 C 05.Among the plant nutri elements investigated for the rooting of green plum cultivar and accessions, only Na exhibited a positive effect, while other nutri elements (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, and Cu) did not show a positive effect.Among the carbohydrates total sugar, starch and sucrose were found to be positively correlated with rooting status, root number and root length while rooting percentage was only found to be positively correlated by starch.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAkdeniz bölgesinden selekte edilmiş bazı canerik tiplerinin ve standart çeşitlerin köklendirilmesi ve köklenme ile karbonhidrat ve bitki besin element içerikleri arasındaki ilişkinin araştırılması
dc.title.alternativeRooting of green plum standard cultivars and accessions selected from Mediterranean Region and investigations of relationships between rooting and carbohydrate and plant nutri elements
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmRooting
dc.subject.ytmPlant nutrients
dc.subject.ytmCarbohydrates
dc.subject.ytmIndole butyric acid
dc.subject.ytmPlum
dc.identifier.yokid360288
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid275323
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess