Arpa (Hordeum vulgare L.) + macar fiği (Vicia pannonica Cratz.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) + adi fiğ (Vicia sativa L.) karışık ekimlerinde uygun karışım oranlarının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Yılmaz, Şaban | |
dc.contributor.author | Özel, Ali | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:04:34Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:04:34Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/667917 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, Hatay koşullarında iki farklı fiğ türünün (Macar fiği (Vicia pannonica Cratz. ve adi fiğin (Vicia sativa L.) arpa (Hordeum vulgare L.) ile karışım ekimlerinde uygun karışım oranlarının belirlenmesi ve karışık ekimin verim ve bazı verim özelliklerine etkisinin tespiti amaçlanmıştır. Araştırma 2009 ? 2010 üretim sezonunda Hatay ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Deneme bölünmüş parseller deneme deseninde ana faktör olarak fiğ türleri (Macar fiğ ve Adi fiğ), alt faktör olarak karışım oranları (%80 fiğ + %20 arpa, %60 fiğ + %40 arpa, %40 fiğ + %60, %20 fiğ + %80 arpa, saf arpa, saf adi fiğ, saf Macar fiği) olacak şekilde 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada materyal olarak, Egebeyazı Macar fiği, Ina adi fiğ ve Konevi arpa çeşitleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, ele alınan özellikler açısından en yüksek verimler karışımlarda fiğ oranı yüksek olan fiğ + tahıl karışımlarından elde edilmiş olup, bitki boyu ve sap uzunluğu yönünden iki fiğ türü arasında farklılık olmadığı, ancak sürünücü bir habitusa sahip olan fiğ türlerinin bitki boyu açısından tahıllarla karışık ekiminin daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir. Yeşil ve kuru ot verimleri açısından karışım oranları önemli bulunmuş olup, karışım oranları incelendiğinde en yüksek yeşil ve kuru ot verimleri % 80 fiğ + % 20 arpa karışım oranında sırayla 3921,7 - 939,2 kg/da olarak tespit edilmiştir. En düşük yeşil ot verimi % 20 fiğ + % 80 arpa karışım oranında 2857,5 kg/da, en düşük kuru ot verimi ise fiğin saf ekiminden 541,2 kg/da olarak tespit edilmiştir. Karışımlarda fiğ oranı arttıkça kuru otta fiğ oranının arttığı tespit edilmiştir.Bütün verim ve verim unsurları bir arada düşünüldüğünde yüksek ve kaliteli kaba yem eldesi açısından en uygun karışım oranının % 80 fiğ + % 20 tahıl olduğu ve karışımlarda fiğ oranının % 60'da az olmaması gerektiği tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, different vetch species (Hungarian vetch, Vicia pannonica cratz. and common vetch, Vicia sativa L.) and barley (Hordeum vulgare L.) mixture cultivation to determine the appropriate mixing ratio and some yield characteristics of mixing cultivation is intended in Hatay conditions. Research was carried out during 2009 - 2010 production season, in Hatay ecological conditions. Experimental design was split plot design with three replications. The main factors were vetch species (Hungarian vetch and common vetch), sub-factors were mixing ratios (80% vetch + 20% barley, 60% vetch + 40% barley, 40% vetch + 60%, 20% vetch + 80% barley, barley pure, pure common vetch, pure Hungarian vetch). As a research material, Egebeyazı Hungarian vetch, ina common vetch varities and Konevi barley varieties were used.As a result, the features discussed in terms of highest yield in mixtures with high rates of vetch vetch + cereal mixtures have been obtained. Plant height and stem length of the two vetch species were not significant but vetch species that has crowned habitus is better plant yield in mixed planting with cereals have been identified. Green and dry herbage yield in terms of mixing ratios found to be significant. The highest green and dry herbage yield of 3921.7 to 939.2 kg / da were determined in the mixture of 80% vetch + 20% barley mixture ratio. The lowest herbage yield was identified in the mixture of 20% 80% vetch + barley mixture at a rate of 2857.5 kg / da, while the lowest dry matter yield of vetch in pure sowing 541.2 kg / ha have been identified. Increase in the rate of vetch in mixtures, the vetch hay yield increase was determined.All yield and yield components are considered together for high quality forage the optimal mixture ratio of 80% vetch + 20% grain is needed and at least rate of of 60% vetch in the mixtures is needed. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Arpa (Hordeum vulgare L.) + macar fiği (Vicia pannonica Cratz.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) + adi fiğ (Vicia sativa L.) karışık ekimlerinde uygun karışım oranlarının belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determining the appropriate mixture rations in barley + hungarian vetch and barley + common vetch mixtures | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 380022 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 275382 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |